matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Monotoniczność
Asia:
Zbadaj monotoniczność ciągu a
n
=3/n+1
6 kwi 20:25
aga:
a
n
+1−a
n
=3/n+1−3/n+2= 3n−3−3n−6/(n+1)(n+2)=−3/(n+1)(n+2) ciąg malejący dla n∊N+
6 kwi 20:53