ciagi
Daria.....: trzeci wyraz ciagu geometrycznego jest rowny4 a piaty wyraz tego ciagu jest rowny 1 , Zatem
pierwszy wyraz tego ciagu jest rowny...........
6 kwi 21:29
Gosia: a3=4, a5=1, a1=?
a3=a1*q
2
a5=a1*q
4
a1*q
4=1
podstawiam do tej drugiej równości
| 4 | | 1 | | 1 | |
| *q4=1 ⇒ 4*q2=1 ⇒ q2= |
| q= |
| |
| q2 | | 4 | | 2 | |
a1=16
jak się gdzieś w obliczeniach nie walnęłam to powinno być
6 kwi 22:03
Bogdan:
W ciągu geometrycznym: a1, a2, a3, a4, a5 zachodzi: a32 = a1 * a5
42 = a1 * 1 ⇒ a1 = 16
W ciągu geometrycznym (an) zachodzi: an2 = an−k * an+k,
o ile an−k, an+k istnieją.
6 kwi 23:36