logaRyTmy
Kamilek: oblicz
1
log3√3 ___
81
6 kwi 15:00
rademenes: log33do1/2*3−4
6 kwi 15:31
Kamilek: i jak dalej
6 kwi 16:08
Godzio: √3 = 3
1/2
3
1/2 * 3
−4 = 3
−3,5
log
33
−3,5 = −3,5
6 kwi 16:09
Kamilek: wiem ze ma wyjsc −8\3
6 kwi 16:16
Kamilek:
6 kwi 16:40
xz: | | 1 | | | |
1 log3√3( |
| )= |
| (zamiana podstaw logarytmu) |
| | 81 | | log3(3√3) | |
3
√3=3*3
0.5=3
1.5
więc
| | log3(3−4) | | −4 | | 8 | |
całe wyrażenie |
| = |
| =− |
| |
| | log3(31.5) | | 1.5 | | 3 | |
6 kwi 16:58
Godzio: trzeba było napisać że 3
√3 jest w podstawie a nie 3

"
{3
√3} " =
3√3
6 kwi 17:00