Rozwiąż równanie
macias: 4sin(πx)=4x2−4x+5
6 kwi 18:57
Jack: x∊R ?
6 kwi 21:12
macias: Zdanie znalezione w necie i nie jest napisane że x∊R ale pewno tak bo inaczej, to to nie jest
na poziomie liceum
6 kwi 21:17
Jack: hmm trudnawe...
6 kwi 21:54
Jack: jesli x ∊ Z (całkowitych) to jest proste... Ale jeśli x∊R to hardcorowe... Chyba jedynie
metodami numerycznymi można przybliżać rozwiązanie.
6 kwi 22:42
Bogdan:
Badamy dwa wykresy:
y = 4sin(πx)
y = 4x
2 − 4x + 5
Po ich naszkicowaniu zauważymy, że wykresy są styczne tylko w jednym punkcie, jest
6 kwi 23:03
Eta:
zakres wartości g(x)=4sin(πx) ... <−4, 4>
parabola f(x) = 4x
2−4x+5
ramionami do góry, brak miejsc zerowych i W(
12,4)
zatem wykresy mają tylko jeden punkt wspólny w wierzchołku W
więc jedynym rozwiązaniem jest x =
12
P= f(
12)= 4
L=P
Tak ja myślę
6 kwi 23:13
Eta:
6 kwi 23:14
Jack: ok mając rys można odgadnąć rozwiązanie. A dojdzie ktoś do tego analitycznie?
7 kwi 01:56