matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stożek
Kaasia:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym. V=18π
√
3
. Oblicz pole pow. bocznej i pole całkowite tego stożka. Proszę o wytłumaczenie tego zad.
z góry dziękuję za pomoc
6 kwi 11:23
kaz:
V=πr
2
*H
1
r=
a
2
a
√
3
H=
2
1
a
√
3
πa
3
√
3
V=π
a
2
*
=
=18π
√
3
4
2
8
oblicz z tego a,dalej już z górki
6 kwi 11:36
kaz:
1
chochlik powinno być V=
πr
2
*H w obu przypadkach
3
6 kwi 11:38