funkcja kwadratowa
sosna: Funkcja kwadratowa określona jest wzorem f(x)= x2+ bx+c .wyznacz współczynniki b i c, jeżeli
wykres funkcji f jest symetryczny względem prostej o równaniu x= −1 oraz punkt P= (−3,12)
należy dowykresu funkcji f.
Proszę o pomoc. Będę wdzięczna za dokładny opis jak się zabrać do tego.
6 kwi 20:43
sosna: wiem jeszcze jaka ma być odp: b=2 i c=9. Tylko jak do tej odpowiedzi dojść?
6 kwi 20:50
papoot:

skoro funkcja ta jest symetryczna względem prostej x= −1, to jej wierzchołek leży na tej
prostej − nie ma innej opcji. zatem x
wierzchołka =
−b2a . u nas a, czyli
współczynnik przy x
2 równa się 1, zatem mamy x
wierzchołka = −1=
−b2*1 stąd wyliczamy ,
że b=−2. mając zaś współrzędne punktu P=(−3, 12)
podstawiamy je do wzoru tej funkcji: 12=(−3
2)+(−2)*(−3)+c więc 12=−6+6+c zatem c=12
i mamy: c=12, b=−2 (sorry, jak niejasno objaśniam ; ) ) na moją głowę to tak, jeśli
nie porobiłem błędów
6 kwi 21:00
papoot: o, to porobiłem błędy! ale sposób jest iście prawidłowy!
6 kwi 21:01
papoot: no tak, b=2 bo pominąłem minus, ło Boże! a jakie później błędy! zdecywodanie nie mam
podzielnej uwagi, mam nadzieję że widzisz moje kolosalne błędy rachunkowe. Wybacz, proszę
Ciebie, następnym razem przy pomocy się bardziej skupię
6 kwi 21:03
Eta:
P(−3,12) to punkt P
' symetryczny względem prostej x = −1
jest:
| | xP+xP' | |
xw= |
| => xP' = 2xw−xP= −2 +3=1
|
| | 2 | |
więc P
"( 1,12)
zatem: f(−3)=12 i f(1)=12 => f(−3)= f(1)
9 −3b +c= 1+b+c => −4b= −8 =>
b=2
f(x)= x
2+2x+c P(−3,12)
12= 9−6 +c =>
c= 9
f(x) = x
2+2x +9
6 kwi 21:05
papoot: o masz jaśniejsze, piękniejsze! ja to dałem ciała
6 kwi 21:07
Eta:
6 kwi 21:08
sosna: xD tak czy inaczej dziękuję pięknie... jeszcze analizuję, jeśli coś nie zrozumiem to napiszę

pięknie dziękuję papoot i Eta!
6 kwi 21:10
sosna: może i jestem nieinteligentna, ale proszę, wytłumacz mi jeszcze skąd to się wzięło?
xP' = 2xw−xP= −2 +3=1
jakoś pojąć tego nie mogę... Xw i Xp to oznaczenia czego?
6 kwi 21:19
Eta:
x
w jest środkiem odcinka x
P x
P'
2x
w= x
P +x
P' => x
P'= 2x
w−x
P => x
P'= −2−(−3)= −2+3= 1
6 kwi 21:23
Eta:
x
w −−− to odcięta wierzchołka paraboli = −1
x
P −−− odcięta punktu P x
P= −3
x
P' −−− odcięta punktu P
, x
P'= 1
Zastanawiam się czego Was uczą w tych szkołach

Powodzenia
6 kwi 21:25
sosna: no dobrze... więc mogę opisać: Xw, Xp− wierzchołek funkcji?
6 kwi 21:27
sosna: dzięki, o to mi chodziło^^
6 kwi 21:28