ratunku
MONIA: w trapezie o katach ostrych 60 stopni i 30 stopni wpisano kolo o polu 36 pi oblicz pole i obwod
trapezu.
6 kwi 20:57
aga: narysuj trapez o kątach przy podstawach 30 i 60.
36π=2πr
r=18
h=2r=36
sin30=36/d d=ramię trapezu
1/2=36/d
d=72
sin60=36/b b−drugie ramie
√3/2=36/b
b=24√3
ozaczenia d,b ramiona, a,c−podstawy
a+c=b+d
obw=48√3
p=(a+b)/2 x h
p=12√3x36=432√3
6 kwi 21:13
papoot:

ziomek aga, nie obwód a pole koła wpisanego mamy podane, będzie tak : 36π=πr
2 ⇔ r=6
2r=h
trapezu, co widać z mego rysuneczku
wiemy też, z własności koła wpisanego w czworokąt, że c +d = b + a
znamy też kąty ostre − możemy obliczyć różową część podstawy a z wzoru: tg30`=
hs ⇔
√33=
12s ⇔s=12
√3
i obliczmy też z sinusa c : sin30`=
hc ⇔
12 =
12c ⇔ c=24
to samo robimy z trójkątem z drugiej strony i wówczas z c +d= b+a wyliczamy b wiedząc że
zielony różowy i niebieski dają a obwód to starczy tylko pododawać − to znasz , jak i
zapewne również pole trapezu wzór
6 kwi 22:07