Gosia: ramiona paraboli są skierowane do góry więc wartość najmniejsza będzie w wierzchołku (jeżeli
wierzchołek znajduje sie w przedziale <−1,2>) a wartość największą w jednym z końców
przedziału.
obliczamy współrzędne wierzchołka:
| | −b | |
x= |
| , czyli x=56 ⇒ f(x)=3*2536−5*56+7=5912=41112 |
| | 2a | |
x∊<−1,2> więc funkcja osiąga w wierzchołku minimum.
szukamy maksimum na końcach przedziału
f(−1)=3*1+5*1+7=15
f(2)=3*4−5*2+7=9
f max = f(−1)=15, f min = f(
56)=4
1112, czyli że funkcja osiąga maksimum dla x=−1 i
minimum dla x=
56
Jeżeli się nie pomyliłam w obliczeniach zadanie powinno być poprawnie rozwiązane