zależność y od x, funkcja
Ola: Niech x oznacza długość przyprostokątnej trójkąta prostokątnego o polu 10. Przedstaw za pomocą
wzoru zależność y od x, gdy y oznacza : długość najkrótszej wysokości trójkąta.
6 kwi 16:01
Ola: proszę o rozwiązanie bez użycia funkcji trygonometrycznych, dziękuje
6 kwi 16:18
ggg: zakładamy że druga z przyprostokątnych ma długość z zatem 1/2*x*x=10, czyli x*z=20,a zatem
z=20/x z tw. pitagorasa wyznaczamy długość przeciwprostokątnej x2 +400/x2=d2, gdzie d jest
przeciwprostokątną. najkrótszą wysokością będzie ta, którą poprowadzimy na przeciwprostokątną
wychodzi nam że d=√x4+400/x , czyli 1/2*d*y=10, czyli d*y=20, a zatem podstawiamy obliczone
wcześniej d czyli y*√x4+400/x=20, czyli y= 20/(√x4+400/x), po uproszczeniu otrzymujemy,
że y(x)=20*x/√x4+400
6 kwi 17:09
vhjcfg: ∞∞γ
9 maj 09:18