
Podstawą ostrosłupa jest trapez ABCD o kącie ostrym miary 60 stopni.
Długości ramion AD, BC są równe długości krótszej podstawy CD trapezu,
a obwód trapezu ma długość 20 cm. Krawędź boczna SD ostrosłupa jest jego wysokością
i jest 3 razy większa niż dłuższa podstawa trapezu. Oblicz objętość V ostrosłupa.
nie wychodzi mi wynik, powinno wyjść V=96√3 a mi wychodzi 375√3
| 75√3 | ||
pole podstawy wyszło | , a wysokość ostrosłupa 30
| |
| 2 |
Ob= 5b
5b= 20 => b= 4
| b√3 | ||
h(trapezu)= | = 2√3
| |
| 2 |
| 2b+b | ||
P(trapezu)= | *h= 6*2√3= 12√3
| |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
V= | *Pp*H= | *12√3*24= 96√3 cm3 | ||
| 3 | 3 |