wartość funkcji
kinia: Oblicz najmniejszą i największa wartość funkcji kwadratowej y=3x2−5x+7 w przedziale <−1,2>
6 kwi 18:57
M:
25 kwi 08:15
M:
18 maj 21:41
Jolanta:
f(−1)=3+5+7=15
f(2)=12−10+7=9
| | −b | |
xw= |
| =5/6 wierzchołek jest w przedziale |
| | 2a | |
| | 5 | | 5 | | 75 | | 25 | | 1 | | 2 | | 11 | |
yw=3*( |
| )2−5* |
| +7= |
| − |
| +7=2 |
| −4 |
| +7=4 |
| |
| | 6 | | 6 | | 36 | | 6 | | 12 | | 12 | | 12 | |
Albo
Δ=25−4*3*7=25−84=−59
| | 11 | |
Wartość minimalna 4 |
| wartość maksymalna 15 |
| | 12 | |
18 maj 22:39
Miś Uszaty:
Standard
18 maj 22:40
Jolanta: Wrzuca te zadania i wrzuca Chyba jedyny sposób rozwiazac
18 maj 22:42
Miś Uszaty:
W sumie chyba to nic nie da
Np zadanie z trojkatem (to z podanym polem) juz kiedys rozwiązałem
Wstawił pomownie
19 maj 01:59
jubiler:
| | 5 | |
y = 3x2 − 5x + 7, xw = |
| , |
| | 6 | |
taka ciekawostka
| | 25 | | 1 | | 11 | |
bez Δ: yw = c − a*xw2 = 7 − 3* |
| = 7 − 2 |
| = 4 |
| |
| | 36 | | 12 | | 12 | |
| | b | | 5 | | 5 | | 1 | | 1 | |
albo yw = c + |
| *xw = 7 − |
| * |
| = 7 − 2 |
| = 4 |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 12 | | 11 | |
19 maj 12:01