belki ułożono warstwami tak ze na dole jest 60 belek...
Dooominika: belki ułożono warstwami tak że na dole jest 60 belek a każda wyższa warstwa zawiera o 2 belki
mniej. Łącznie ułożono 720 belek.
a)ile warstw ułożono?
b)ile belek jest w najwyższej warstwie?
6 kwi 15:20
rademenes: na ciag arytmetyczny to zrob an=a1+(n−1)r
6 kwi 15:22
ggg: To zadanie na ciąg arytmetyczny w którym a
1=60, a suma n jego wyrazów jest równa S
n=720. Na
początku musimy wyznaczyć nasze n. Wzór na sumę n wyrazów ciągu wiadomo że
| | a1+an | | 60+60 −2*(n−1) | |
Sn= |
| *n, a an=a1+(n−1)*r r=−2., a zatem 720= |
| *n rozwiązujemy |
| | 2 | | 2 | |
to równanie ze względu na n i mamy odpowiedź na podpunkt a. Podpunkt b rozwiązujemy już bez
problemu mając obliczone n wstawiamy do wzoru i obliczamy n−ty wyraz ciągu.
6 kwi 15:30