planimetria
sylwester: Najkrótszy bok trapezu równoramiennego ma długość równą długości promienia okręgu weń wpisanego
Wyznacz tangens kąta ostrego trapezu.
Proszę o pomoc
6 kwi 10:33
*: ?
2 mar 16:39
blabla: Potrafi to ktoś rozwiązać?
2 mar 22:03
Janek191:
b = r
a > b
b, a − długości podstaw trapezu równoramiennego
c − długość ramienia trapezu
h = 2 r − wysokość trapezu
Z tw. Pitagorasa mamy
x
2 + h
2 = c
2
czyli
| | a | | r | | r | | a | |
[ |
| − |
| ]2 + ( 2r)2 = [ |
| + |
| ]2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| a2 | | a*r | | r2 | | r2 | | a*r | | a2 | |
| − |
| + |
| + 4 r2 = |
| + |
| + |
| |
| 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
a*r = 4 r
2 / : r
a = 4 r
=====
| | 2 r | | 2 r | | 4r | | 4r | |
tg α = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | x | | 0,5 *( a − r) | | a − r | | 4r − r | |
2 mar 23:24
Bogdan:

albo tak:
| | 2tgα | | | | 1 | | 4 | |
tg(2α) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − tg2α | | | | | | 3 | |
3 mar 01:34
blabla: dziękuje
4 mar 20:15
wojtek: Jak Bogdan obliczył tg(2α)? skąd ten wzór po znaku równości?
18 kwi 21:45
wojtek: up. nurtuje mnie to, nie wiem jak do tego dojsc.
18 kwi 21:56
wojtek: | | 1 | |
samemu doszedłem do tego, że z tabelki można odczytać najbliższy kąt tgα dla |
| , czyli |
| | 2 | |
27stopni, pomnożyć razy 2, i odczytać ile wynosi dla 54stopni, czyli 1,3764. jednakże nie jest
to wynik taki ładny jak u Bogdana.
czekam na jakiegoś samarytanina, albo samarytankę.
18 kwi 22:09
Eta:
| | sin2α | | 2sinα*cosα | |
tg2α= |
| = |
| = |
| | cos2α | | cos2α−sin2α | |
18 kwi 22:15
wojtek: dziękuję Ci, o miłosierna
18 kwi 22:20
1234: Bogdan. A skąd wiemy że te dwa kąty przy środku okręgu równają sie α ? Mógłbyś mi to
wytlumaczyć?
22 paź 20:43