matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny
marzenka:
liczby: 3, x, y, 24 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. wtedy: a) x * y=72 b) x * y=96 c) 3x=y d) 3y=x
6 kwi 12:57
modo:
3q=x, 3q
2
=y 3q
3
=24 → q=2 x=6 , y=12 ciąg : 3,6,12,24
6 kwi 14:29
Eta:
x
24
=
= q
3
y
x*y= 72 odp: a)
6 kwi 14:35