Jak obliczyć granicę?
Zenon: lim x→∞ ex / lnx
6 kwi 13:52
dfg: w tym wypadku mamy symbol nieoznaczony ∞/∞ a więc stosujemy tak zwane twierdzenie de
l'Hospitala mówiące że jeżeli istnieje granica którą oznaczymy przez g i g=lim x→x0 f(x)/g(x)
to istnieje również granica którą oznaczymy przez h i h= lim x→x0 f'(x)/g'(x) oraz g=h.
Pochodną z ex jak wiadomo jest ex natomiast pochodna logarytmu to 1/x zatem otrzymujemy że
lim x→∞ ex/lnx =lim x→∞ (ex)/1/x=lim x→∞ (ex)*x=∞*∞=∞. Naszą szukaną granicą jest plus
nieskonczoność.
6 kwi 14:24
Jack: albo też inaczej (choć metoda dfg jest oczywiście poprawna). ex rośnie bardzo szybko, log
x bardzo wolno, więc przeważa ex, czyli ∞.
6 kwi 15:24