wielomiany
MAJA: 1. Liczbę 51 przedstaw w postaci sumy dwóch liczb tak, aby suma kwadratów tych liczb była
najmniejsza.
2. wielomian W(x) okreslony jest wzorem W(x)=x4−3x3−3x2+7x+6
a) obliczW(√2)
b)wyznacz resztę dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x2−3x
c) sprawdź nie wykonując dzielenia, która z liczb:1,2,3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
d) przedstaw wielomianW(x) w postaci iloczynowej
6 kwi 15:18
MAJA: proszę
6 kwi 16:35
Godzio: pomoge
6 kwi 16:35
Godzio: a+b = 51
a = 51 − b
a
2 + b
2 = (51−b)
2 + b
2 = 2601 − 102b + b
2 + b
2 = 2b
2 − 102b + 2601
b = 51 − 25,5 = 25,5
2.
a)W(
√2) = (
√2)
4 − 3(
√2)
3 − 3(
√2)
2 +7
√2 + 6 = dokończ
b)
x
2 − 3
x
4 − 3x
3 − 3x
2 + 7x + 6 : (x
2−3x)
−x
3 + 3x
3
−−−−−−−−−−−−−−−−
−3x
2 + 7x + 6
3x
2 − 9x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2x + 6
R(x) = −2x + 6
c)
W(1) = ...
W(2) = ...
W(3) = ...
jeśli wyjdzie Ci 0 tzn że liczba jest pierwiastkiem wielomianu
d) x
4 + x − 3x
3 − 3x
2 + 6x + 6 = x(x
3+1) −3x
2(x+1) + 6(x+1) =
x(x+1)(x
2−x+1) − 3x
2(x+1) + 6(x+1) = (x+1)(x
3 − x
2 + x − 3x
2 + 6) =
(x+1)(x
3 − 4x
2 + x + 6) = (x+1)
2(x−2)(x−3)
6 kwi 16:44
MAJA: dziękuję Godzio
6 kwi 17:34