Marcin przebywa autobusem 3/4 drogi do jeziora, a pozostałą część piechotą. Obli
pierwszak: Marcin przebywa autobusem 3/4 drogi do jeziora, a pozostałą część piechotą. Oblicz odległość
między domem Marcina, a jeziorem, jeżeli trasa, którą przebywa pieszo, jest o 8 km króttsza
niż trasa, którą przebywa autobusem. Zapisz obliczenia
6 kwi 20:10
Julaaa19: x−szukana odległość
1/4x−odległość pokonana pieszo
3/4x−odległość pokonana autobusem
3/4x −1/4x = 8
1/2x = 8 /*2
x =8/1 x 2
x = 16
1/4*16=4−odległość pokonana pieszo
3/4*16=12−odległość pokonana autobusem
12−4=8−8 km krótsza niż ta którą przebywa autobusem
12 mar 19:22