Obliczyc kąty
Barnej:

Boki prostokąta mają długość 4 i 6. Wierzchołek A połączono ze środkami E i F przeciwległych
boków. Oblicz kąty AEF.
6 kwi 16:27
Dorota:
6 kwi 16:30
Barnej: jak obliczyc te kąty

?
6 kwi 16:57
xz: a=2√10
b=√13
c=5
kąt AFE=α:
kąt AEF=β;
kąt EAF=γ
a2=c2+b2−2cbcos(α)
c2=a2+b2−2abcos(β)
b2=a2+c2−2accos(γ)
twierdzenie cosinusów
6 kwi 17:06
Barnej: ale jak obliczyłeś/aś a,b i c?
6 kwi 17:12
xz: skoro wiesz ze boki trojkąta mają dlugosci 4 i 6, a F i E dzielą boki na połowy
to są to trojkąty prostokątne o bokach: 4,3,c; 3,2,b; 2,6,a
6 kwi 17:18
xz: a,b,c− przeciwprostokątne tych trójkątów
6 kwi 17:18
Barnej: dzięki wielkie!
6 kwi 17:21
xz: prosze ; )
6 kwi 17:27