matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
17
???:
napisz wzor funkcji liniowej ktorej wykres przecina os Oy w punkcie (0,−3) i jest prostopadly do prostej y=2x−4
6 kwi 15:30
Eta:
y= ax+b , gdzie punkt przecięcia z osią OY ( 0,b) więc b= −3 a
1
= 2 dla prostej y= 2x −4
−1
1
więc a
2
=
= −
a
1
2
1
zatem: y= −
x −3
2
6 kwi 15:37