matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
Ola:
Wielomian x
3
+2x
2
−x−2 w rozwinięciu na czynniki ma postac?
6 kwi 14:30
Eta:
W(x)= x
3
+2x
2
−x−2=x
2
( x+2) −(x+2)= (x+2)(x
2
−1)= (x+2)(x−1)(x+1)
6 kwi 14:32
Pomocnik:
Proszę: x
3
+2x
2
−x−2=x
2
(x+2)−1(x+2)=(x
2
−1)(x+2)
6 kwi 14:33