SKALA
Kamilek: 2 trójkąty podobne mają pola równe odpowiednio 49 cm
2, 98 cm
2. Jaka jest skala podobieństwa
6 kwi 17:44
6 kwi 17:54
Kamilek: skoro P
1 podzielić na P
2, to zle wyszło
6 kwi 18:01
Monika: a dlaczego p1=98 a nie 49 i p2=49 a nie 98

? od czego to zależy?
22 kwi 18:28
Monika: dlaczego p1=98 a nie 49 ? od czego to zależy?
22 kwi 18:29
Ajtek:
Te trójkąty są podobne:
większy do mniejszego: k=
√2
| | √2 | |
mniejszy do większego: k= |
| |
| | 2 | |
22 kwi 18:30
bolo: @Monika to nie ma różnicy jak sobie oznaczysz te pola chodzi jedynie o stosunek większego do
mniejszego, czyli 98/49 a nie na odwrót
22 kwi 18:33
Monika: dzięki
22 kwi 18:34
Monika: teraz już wiem o co chodzi

dzięki wielkie za pomoc
22 kwi 18:39