matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.11.2010
Zadania
Odp.
3
fruu:
a
2
+a
√
100−a
2
=16 jak rozwiazac?
6
karmelek:
Różnica liczby 123 w układzie czwórkowym oraz liczby 221 w układzie trójkowym wynosi:
3
inspiracja:
W trójkącie ABC, wysokość CD dzieli bok AB na odcinki długości |AD| = 4cm i |DB| = 10 cm. Bok BC ma 16 cm długości. Wyznacz długości odcinków, na jakie symetralna boku AB podzieli bok BC.
2
Natalia:
−8=x
3
3
anna:
liczba 2 nie jest pierwiastkiem równania; a.
3
x+1
=1 b.
3
x−1
=3 c.
3
x+2
=4 d.u{8]{x+2]=2
0
astral:
Jest tu jakis student politechniki poznanskiej? problem przy obliczaniu punktów
1
paweł:):
Kąt ostry rombu ma miarę 30 stopni. Wiedząc że suma jego przekątnych jest równa 20 cm, oblicz pole tego rombu.
7
karmelek:
Suma trzech liczb jest liczbą parzystą. Wynika stąd, że ich iloczyn jest: zawsze parzysty
2
tomasz:
W trójkącie długości boków wynoszą 2cm, 5cm i 6cm. Oblicz cosinusy kątów tego trójkąta.
1
kinia.:
Trzy liczby, które tworzą ciąg arytmetyczny dają w sumie 39. Jeśli od pierwszej i od trzeciej liczby odjąć trzy a od drugiej pięć, to otrzymane różnice utworzą ciąg
1
karmelek:
Liczbę 203 przedstawiono w postaci sumy kilku naturalnych składników. Po wymnożeniu tych składników otrzymano również liczbę 203. Ile wynosi liczba składników tej sumy:
1
anna...:
Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Suma tych liczb równa się osiemnaście, a suma kwadratów liczb skrajnych wynosi 104. znajdź te liczby.
15
aneta:
Napisz równanie symetralnej odcinka o końcach k=(17,2) L=(5,−6) Pomoc
10
ja:
Niech f: R→R będzie odwzorowaniem zadanym wzorem f(x)=−(2−x)(3+x). Wyznacz zbiór wartości funkcji f oraz wyznacz wzór funkcji odwrotnej dla x∊(3;+
∞
)
12
anna:
ciąg arytmetyczny(a
n
) jest określony wzorem a
n
=
2n−2
2
.Różnica tego ciągu jest równa; a.1,5 b.2 c.2,5 d.3
1
Eta:
Do
Basi
6
Orzel:
x
2
+6x+9
x
3
−2x
2
*
2x
2
−8
x
2
+3x
Bede wdzieczny za pomoc, pomimo kilku podejsc nie udalo mi sie rozwiazac tego problemu.
4
anna:
liczbą całkowitą nie jest liczba log
3
54−log
3
2 b.log
√
3
3 c. log
3
√
3
d. log
0
,
5
4
14
mique:
Bardzo proszę
o jak najszybsze rozwiazanie i w miarę najprostszym sposobem.
10
Nyna:
Proszę chętnych o pomoc
Znajdź wszystkie asymptoty funkcji f(x) = ( 5 + 3*2
x
)/( 8 − 2
x
)
8
anna:
suma sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego 1,3,9... wynosi a.121 b.364
4
Nico:
w klasie III A , 1/3 uczniow spala ,polowa czytala ksiazki,2 osoby przepisywaly zadania z fizyki i tylko 3 uwazaly na lekcji matematyki .Ilu uczniow bylo w tej klasie . Prosze o
5
Kamil:
Funkcja logarytmiczna
0
problem;(:
oblicz dziedzinę 1) y=
√
sinπ/x−1
2)y=1/
√
1−
√
x
5
franek:
[URL=
http://img8.imageshack.us/i/dff9a55845bbcfd5b9b57b8.png/][IMG]http://img8.imageshack.us/img8/8535/dff9a55845bbcfd5b9b57b8.png[/IMG][/URL]
7
miroslaw52:
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α w trójkącie prostokątnym wiedząc, że; a) ctg α = 3, b) cos α =
2
3
. Proszę rozwiązanie
5
Nyna:
Proszę o pomoc:( O kącie a wiadomo, że π < a < 3*π/2 oraz cos(a) = −2/5 . Oblicz sin(a), tg(a), ctg(a)
1
Gosia:
Podaj wszystkie rozwiązania nierówności x
2
−2x+1 ≤ 0.
0
The Crow:
Witam! Mam parę przykładów z całek, do których nie wiem nawet jak podejść.. Byłabym wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu
1
Pomocy!:
Uzasadnij tożsamość: =)
1 − ctg
2
α
2sin
2
α −
= 1
1 + ctg
2
α
1
problem;(:
Udowodnić indukcyjnie: 1/
√
4n
< lub równe 1/
√
3n+1
0
becia:
jeszcze jeden przyklad lim
√
4n
2
+n
2
/3
√
n
2
−n
1
anna:
jeżeli w ciągu geometrycznym (a
n
) pierwszym wyrazem jsst243 ,a iloraz q =
1
3
to piąty wyraz tego ciągu jest rowny a.3 b.9 c.27 d.81
11
anna:
liczba log
2
(log
9
3) jest równa a.1 b.−1c.2 d.−2
17
ja:
czy da się to rozwiązać?
0
M@rtyn@:
Dobry wieczór. Muszę zrobić na jutro dosyć trudne zadanie, z którym się od jakiegoś czasu męczę. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 16 i 12.
4
Nyna:
Proszę
OBLICZ tg( arcsin(−1/3) ) . Kompletnie nie wiem jak do tego się zabrać.
11
dic111:
(2−a
√
3
)(1−
√
3
)=
√
3
2
Mirra:
Narysuj wykres funkcji.
2
Norbi:
(
√
2−
√
3
)(
√
2+
√
3
) ⇔
√
2
2
−
√
3
2
⇔
√
4−3
⇔1
2
Nikola:
dla jakich wartości parametru m zbiorem wartości funkcji a) y=(1−m
2
)x
2
+2(1−m)x−2
4
problem;(:
Czy mógłby mnie ktoś pokierować krok po kroku jak rysować takie funkcje : y=sin(arcsinx)
0
Pomocy!:
Uzasadnij tożsamość cos4α − sin4α=2cos2α − 1
5
KM:
A taki szereg?
1
∑
∞
n=1
n ln n
11
becia:
obliczyć granicę ciągu lim
n
√
3{n}+1/2{n}
2
Ewa:
a) cos
4
α − sin
4
α=2cos
2
α − 1
4
ziomek:
pomocy
!
n
√
11
−obliczyć granicę ciągu
1
Piotrek:
Prosze o sprawdzenie zadania..
7
Pulina:
sposrod liczb dwucyfrowych wybrano dwa razy po jednej bez zwracania. Oblicz prawdopodobienstwo, ze dwa razy wybrano liczby parzyste.
5
ala:
podaj przyklad funkcji? pomocy!
4
Inna:
Dany jest trojkat prostokatny. Wykaż ze suma pól kół o średnicach będących przyprostokatnymi trójkata jest równa polu koła o średnicy równej przeciwprostokątnej. Moglby mi ktos to
8
pomocy ;(:
Rozw równanie : z
3
−4z
2
+6z−4=0
6
KM:
Czy ten szereg jest zbieżny?
1
∑
∞
n=1
√
n
√
n+1
2
Dawid:
Rozwiąż nierówność: 5(x+1)<x(3−x) to będzie x
2
+2x+5<0 to a=1, b=2, c=5. Δ=−16 Czy to już koniec rozwiązania? f(x)⇔x∊∅ Spojrzy ktoś, proszę
24
Mexx:
:::rysunek::: Ma wyglądać mniej więcej tak ( gdyby było coś niejasnego )
6
Paula:
cene plaszcza zimowego obnizono wiosna o 15% i wowczas cena wynosila 510 zl. Oblicz cene plaszcza przed obniżka. Bardzo prosze o pomoc w tak banalnym zdaniu...ale jestem tak chora, ze
0
bar80:
Udowodnij, że operacja A na iloczynie a: A(ax + by) = aAx + bAy jest możliwa (czy L=P), jeżeli: x,y∊R a,b∊R
3
pomocy ;(:
Liczby zespolone: z do3 − 4 z do 2 + 6z −4 =0 Znaleźć funkcje odwrotne do
1
Natasha :
Należy sporządzić wodny roztwór CaCl2 o stężeniu 23.633 %. W tym celu zmieszano dokładnie 714.01 cm3 roztworu tej soli o stężeniu c1 = 0.684 mol/dm3 i gęstości d1 = 1,05 g/cm3, z pewną
21
Józio:
Sprawdzicie mi cz dobez zrobilem
4
karolina:
znajdź taka najmniejszą liczbę naturalną n, aby liczby n + 1 oraz n − 110 były kwadratami liczb naturalnych.
3
linh:
Mam takie zadanko do zrobienia i co tu powinienem zrobić? 3 krotnie rzucona kostka sześcienną. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
0
ManFanUtd:
Moglibyście mi sprawdzić jeden podpunkt gdyż niewiem czy zrobiłem dobrze
Bym był wdzięczny.: zad. Sprawdź czy liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x). Jeśli tak, określ krotność tego
1
Karolinka:
glogosci krawedzi graniastoslupa trojkatnego sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego o roznicy 2 . Najdluzsza krawedz bedaca wysokoscia graniastoslupa jest rowna 12. Oblicz obietosc
1
Stiff:
napisac wzor odwzorowania w=f(z) gdzie z nalezy do C gdy f jest a) translacja o wektor z
0
0
BANAN!:
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=
a−x
x
. Wyznaacz współrzędne punktów, w których wykres funkcji f przecina wykres prostą y=2 oraz prostą y=x.
10
Paweł:
f(x)=3x
2
+6 / x
2
+x−6
1
Sylwek:
Oblicz miary kątów trójkąta ABC, wiedząc, że punkty A,B,C dzielą okrąg na trzy łuki, których stosunek długości jest równy: 2:4:6
3
Anka:
Dana jest funkcja;f(x)=
1
2
x−5 a)naszkicuj wykres tej funkcji b)oblicz jej miejsce zerowe c) uporządkuj następujące wartości
0
damian:
Nie dam rady tego rozwiązać
BARDZO PROSZĘ O POMOC
pilnie
Na trasie samochodu znajdują się kolejno trzy skrzyzowania z sygnalizacja swietlna.
2
czaro:
Mam do zrobienia dwa zadania. Zadanie 1.Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów:
2
Anka:
Pan Jan kupił za granicą sprzęt za 368 euro. W cenę sprzętu wchodzi podatek VAT w wysokosci 15%. Pan Jan ma prawo do zwrotu podatku. Jaka to kwota? Prosze o pomoc
2
Ann:
jak narysowac wykresy funkcji typu ctgx + |ctgx| ? please o pomoc....
0
BANAN!:
Podaj przykłady monotoniczności funkcji f(x)=
4
3x
oraz g(x)=
1−
√
2
x
.
1
Katarine:
Jeżeli wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego i wysokość jego ściany bocznej mają długości równe odpowiednio 3 cm i 4 cm to pole podstawy ostrosłupa jest równe.
19
Sylwek:
:::rysunek::: Oblicz miary kątów trójkąta ABC.
1
BANAN!:
:::rysunek:::
a
Na rysunku przedstawiono wykres funkcji f(x)=
. Wyznacz a.
x
3
1
a) Które spośród punktów: P(−8, −
), Q(
, 12), R(
√
2
,
√
3
) należą do wykresu
4
2
funkcji?
5
Suddenly:
Witam. Czy ktoś mógłby "łopatologicznie" wyjaśnić mi sposób rozwiązywania równań trygonometrycznych, ponieważ kompletnie nie mogę tego zrozumieć.
0
damian:
Na trasie samochodu znajdują się kolejno trzy skrzyzowania z sygnalizacja swietlna. Prawdopodobienstwo, ze zatrzyma go swiatlo czerwone na kazdym skrzyzowaniu wynosi 0,5.Jesli
2
łukasz:
b
n
=((n
2
+ 3n )
1
3
+1 )/( ( n
3
+ n
2
)
1
5
−2)
4
Ferdynand:
f(x)=3
x
2
oczywiście x jest do kwadratu obliczyć f'
6
nikita:
sin3x−sinx=sin2x
8
Paweł:
a
n
=
√
2n
2
+3n
−
√
2n
2
+5
4
Ferdynand:
1+x
f(x)=ln
1−x
obliczyć f'(x)
3
Katarine:
:::rysunek::: Witam. Proszę o sprawdzenie.
6
Sylwek:
:::rysunek::: Oblicz miary kątów trójkąta ABC.
1
Puuliśka:
Wykaż ze liczba
√
3−2pierwiastki z 2
−
√
2
jest liczba calkowita
1
adrian:
narysowane poniżej czworokąty to trapezy. Oblicz mary kątów α i β.
3
Dawid:
Kilka granic, których nie wiem jak rozwiązać.
5
wekert:
Mam takie zadanko: 3(2 − | x + 9 | ) >7
3
Anka:
Dana jest funkcja;f(x)=
1
2
−5 a)naszkicuj wykres tej funkcji
4
Marcepan:
hej
rozłoz wielomian na czynniki.
6
grander:
:::rysunek::: Zad 1. Korzystając z rysunku wyznacz x i y jeżeli AB||CD
2
Anka:
Pan Jan kupił za granicą sprzęt za 368 euro. W cenę sprzętu wchodzi podatek VAT w wysokosci 15%. Pan Jan ma prawo do zwrotu podatku. Jaka to kwota? Prosze o pomoc
4
Dawid:
Czy istnieje trójkąt prostokątny którego długości boków są kolejnymi liczbami naturalnymi? Proszę o pomoc.
13
Sylwia:
Rozłóż na czynniki wielomiany: W(x)=2x
3
−5x
2
−x+6
3
Majka :):
Skróć wyrażenie wymierne. Podaj odpowiednie założenia.
1
kiki:
Ktoś wie jak z takiego czegoś zrobić tak, żeby wyszła Tesla?
m
3
*kg
A*s
2
2
Aga:
w(x)=x
(
3)−6x
(
2)=ax−6
1
gosia:
Prostokąt ma wymiary 12cm i 8 cm.Podaj wymiary prostokąta podobnego do niego o obwodzie 8cm
10
Edi:
3cos
2
x
2
chodzi mi o sam wynik, bo chce spr czy na pewno dobrze zrobilem
1
Damian:
Wyznacz x i y tak aby ciąg (x,5,y) był ciągiem arytmetycznym oraz ciąg (x,y,16) był ciągiem geometrycznym.
1
madzia1000:
oblicz pole trójkata o obwodzie 30
9
paulinka:
3
19
* 81
13
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1
syllabi:
Dane są funkcje f(x)= 2cos(1/2x − π/4) oraz g(x)= − (x−9/4π)
2
− 2.
6
Sylwia:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których suma kwadratów pierwiastków równiania x
2
−mx−m(m+1)=0
4
karolajn:
oblicz dziedzinę funkkcji
1
piotr69:
Oblicz współrzędne punktu przecięcia prostych : x + y – 4 = 0 i x – 2y +2 = 0
1
piotr69:
Napisz równanie środkowej boku AB trójkąta o wierzchołkach A = (−2,1) , B = (4,3) , C =(3,4)
1
moniczkaa:
5
22
; 125
6
1
Moniaa:
Hej jak mam policzyć te dwa przykłady
polecenie to :na podstawie definicji oblicz następujące pochodne
2
mm:
Mam dane n=21 , a
n
=5, S
n
=630 trzeba obliczyć a
1
, r Pomóżcie
1
Olek:
W trójkącie ABC dane są: |AB|=c, |∡ CAB|=alfa, |∡ ABC|=beta gdzie beta<90 stopni. Oblicz objętość bryły otrzymanej w wyniku obrotu trójkąta ABC wokół prostej zawierającej wysokość
5
moniczkaa:
Prosze pomóżcie
!
2
frozen:
(x+3)(x−5)
2
> 0
1
Basia***:
suma czterech początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy 2 jest równa 8. Dwa pierwsze wyrazy ciągu są pierwiastkami wielomianu W(x)=x
3
+mx
2
+kx+3. wyznacz trzeci pierwiastek
2
krzysiuus:
Witam, mam macierz i muszę rozwiązać ją odwrotnie metodą przekształceń i wyznaczników. Czy mógłby ktoś sprawdzić to zadanie.
4
Santos:
Rozwiąż nierówności: a) x do 3ciej −5x kwadrat −6x ≥ 0
2
Nicol:
czy moze ktos mi rozwiazac to zadanko:( bede bardzo wdzieczna
1
anettttttttttttttt:
prosze pomóżcie
5
22
; 125
6
7
Piotrek1100:
:::rysunek::: Jakie długości mają promienie narysowanych okręgów
Proszę o wytłumaczenie tego " jak to
5
as:
POMÓŻCIE
Oblicz sumę:7+9+11+13+...+179
5
ktos1:
wyznacz zbiór wartości funkcji y=−2x
2
+12x+1
4
KASIA.:
Mały problem ; /
1
Patryk:
W (x) =3x
4
+ 2x
2
3
Dziama:
Równania trygonometryczne
Trzy przykłady. Bardzo proszę o pomoc nie mam pojecia jak to zrobić.
4
rafał:
pilne
! rafał: pilne pomocy! : ze zbioru liczb: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 wybieramy kolejno 3
0
I(g)rek:
Drut długości 100 cm podzielono na dwie części: z jednej zrobiono kwadratową ramkę , a z drugiej okrąg. Jaka powinna byc długość każdej części, aby suma pól figur ograniczonych drutem
2
Renata:
A={−3,−1;1,3,5,7} i B={1,3,5}.Wyznacz A∪B,A∩B,A\B,B\A.
9
karolajn:
wyznac zmiejsce zarowe
0
Ater:
Okręgi o promieniach 3 cm i 4,5 cm są styczne zewnętrznie w punkcie P. Prosta styczna do tych okręgów jest oddalona od punktu P o odcinek d. Znajdź długość odcinka d.
2
Mika:
Witam wszystkich! Znalazł ktoś może zadania zamkniete z dzisiejszej próbnej matury? Odpowiedzi są wszedzie, ale nie mogę znalesc arkusza.
5
Marcinekkk:
Czy może ktoś mi pomóc?
14
Kris_garg:
LICZBY ZESPOLONE RÓWNANIA
3
1
Kris_garg:
GRANICA CIĄGU
7
jacek:
x ≥ 8
1
piotr69:
FIZYKA; W geocentrycznym układzie odniesienia Księżyc obiega ziemię z szybkością około 1 km/s.
1
piotr69:
Dla jakiej wartości parametru m liczby : m + 2 , 2m – 1 , 20 są kolejnymi wyrazami ciągu
0
ulka21:
wypisz cztery liczby całkowite nieparzyste, z których najmniejszą jest liczba 2k−7, gdzie k∊C,a mnastępnie; a)wykaż,że suma tych liczb jest podzielna przez 8 b)wyznacz te liczby wiedząc, że
6
Dawid:
Rozwiąż równanie oraz nierówność: a) x(x−2)=3(x−2) b) 5(x+1)<x(3−x) mnie wyszło z a) x
2
−5x=−6 a b) 2x+x
2
<−5
8
maturzystka załamana:
Iloczyn pewnej liczby i o 1 od niej większej jest równe 6. Podaj sumę tych dwóch liczb. Zadanie 34 z dzisiejszej próbnej matury z operonem.
2
Dianaaa:
POMOCY: Fizyka:
1
katrin:
Dany jest ostrosłup prawidłowy sześciokątny o wysokości h=4. Objętośc tego ostrosłupa jest równa 18 pierwiastków z 3. wyznacz długośc krawędzi jego podstawy
0
katrin:
dany jest ostrosłup prawidłowy trojkątny o krawędziach bocznych 3 razy dłuższych od krawędzi podstawy. Oblicz stosunek wysokości ostrosłupa do krawędzi jego podstawy.
0
katrin:
dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Wysokość ostrosłupa jest 2 razy większa od krawędzi jego podstawy. Oblicz sinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy tego
0
Katrin:
Przekatna sześcianu jest o 1 dłuższa od jego krawędzi. Oblicz pole ściany tego sześcianu
0
Romek:
Opuść wartość bezwzględną
7
Basia:
Jak rozwiązać zadanie: Suma 1−4+7−10+13−16+.....+2008−2011 jest lczbą: a)ujemną; b) dodatnią c) podzielną przez 3; d) podzielna przez 5.
0
Ania:
Dany jest wektor MK=[ −3, 7 ]
2
Romek:
Rozwiąż : a) |x−1|>2 b) |x|>2 c)| |x|≤1 d) |x|>1 e) |x|≤2 f) |x−2|≤3
1
Malwina:
Uprość wyrażenie
1
Beata:
Uprość wyrażenia
1
L.B:
Napisz wzór funkcji liniowej prostopadłej do funkcji y=4x−5 przechodzącej przez
3
:):
Rozwiąż :
1
Agaa:
proszę o pomoc
1
Maciek:
lim x dąży do 3
2
ziomek:
Bardzo proszę o rozwiązanie ciągów,obliczenie ich granic,dla: lim 4 do n+1 potęgi + (−3)do n/7+2 do 2n potęgi,
4
czekolada:
2
(
)
x
≥ 1
3
2
czyli musielibysmy podniesc
o
3
8
N:
4
oblicz lim n→
∞
dla a
n
= (1−
)
n
2
wiem tyle tylko że ma wyjść e do jakiejś potęgi
n
0
picasso:
obliczyć granice ciągu lim n+2 pod pierwiastkiem − n pod pierwiastkiem. Pomóżcie mi to zrozumieć i obliczyć
6
czekolada:
:::rysunek::: co jest zle?
1
zimit:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań.. nie umiem ich zrobić.
9
Pomocy :
(x+3) (x−5)
2
>0
5
pablo:
Pomóżcie mi obliczyc granicę ciągu lim(n+1)!+n!/(n+1)!−n!
0
....:
(x+3) (x−5)
2
>0 prosze o rozwiazanie
2
Anulka1990:
ciąg o wzorze a
n
=5−3n jest ciągiem
2
Anulka1990:
wyznacz pierwszy wyraz oraz określ monotoniczność ciągu geometrycznego o ilorazie
1
3
, wiedząc, że suma jego pięciu początkowycz wyrazów jest równa 605
1
Magda:
Poproszę o pomoc, ponieważ nie wiem w jaki sposób zacząć rozwiązywać dane zadania: Zadanie 1. Wykresy funkcji f(x)=2
x−1
−3 oraz g(x)=log
3
(x+3)+k mają z osią OY ten sam punkt
3
Anulka1990:
Boki trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2. Wyznacz długość boków tego trójkąta,wiedząc,że obwód jest równy 24
0
Gosia:
Proszę o pomoc. Dana jest funkcja logarytmiczna o wzorze f(x)=log
2/3
(x−1)+p, gdzie p jest parametrem.
1
ada90:
Proszę o pomoc: Na prostej y=x znaleźć punkty położone w odległości 5 od punktu P=(4,−3). Dziękuję
1
Marzena90:
jak wyliczyc i narysowac funkcje trygonometryczne y=tg(2x), y=cos(1/2x)
0
Marzena90:
y=tg(2x)
0
ada90:
Proszę o pomoc przy zadaniu: Punkt K=(1,1) dzieli odcinek AB w stosunku 2:1. Wyznaczyć współrzędne punktu B, jeżeli A=(3,5). Dziękuję
4
ada90:
Proszę o pomoc przy zadaniu: Znaleźć punkty, które są położone w odległości
√
2
od punktu A=(0,1) i w odległości 5 od punktu B=(−4,4). Dziękuję
6
iwa:
Przekatna przekroju osiowego walca nachylona jest pod katem 45 stopni do podstawy walca .Przekroj osiowy ma pole 100. Oblicz objetosc walca.
3
gabi:
trzy liczby x,y,z,których suma jest równa 22,5 tworzą ciąg arytmetyczny . Gdyby liczbę y zmniejszy o 1,5 to ciąg byłby geometryczny . Wyznacz te liczby !
0
Tomek...:
Jaką masę posiada księżyc jeżeli ziemia przyciąga go siłą 1,8*10 do 20N. Odległość między nimi wynosi 384 000km=4*10 do 8m. Stała grawitacji G=6,67*10do −11 Nm2/kg2 Mz=6*10 do 24 kh...
0
Tomek...:
Jaką masę posiada księżyc jeżeli ziemia przyciąga go siłą 1,8*10 do 20N. Odległość między nimi wynosi 384 000km=4*10 do 8m. Stała grawitacji G=6,67*10do −11 Nm2/kg2 Mz=6*10 do 24 kh...
0
Kaśka:
Wyznacz Aub,AnB,A\B ,B\A
1
Kamila:
Kapitał 10 000 zł złożono na lokacie dwuletniej oprocentowanej w wysokości 3% w stosunku rocznym.Oblicz kapitał końcowy,gdy odsetki były kapitalizowane co rok.
3
czekolada:
2
x+5
+2
x+4
+ 5*2
x+2
< 34
4
karl:
proszę o pomoc a