makabra
Nyna: Proszę chętnych o pomoc

Znajdź wszystkie asymptoty funkcji
f(x) = ( 5 + 3*2
x )/( 8 − 2
x )
24 lis 22:04
Grześ: | | 5+3*2x | |
f(x)= |
| D:2x≠8 ⇔ x≠3, więc w prostej x=3 zawarta jest asymptota pionowa, |
| | 8−2x | |
którą zbadamy:
badamy lim x→3
+ oraz lim x→3
−
Więc jest asymptota prawostronna pionowa o x w −
∞, oraz lewostronna w −
∞
Teraz badamy asymptotę poziomą, czyli granica w +
∞ i −
∞. Spróbuj sam wyznaczyć

24 lis 22:36
Basia:
mogą być jeszcze ukośne (nie ma, ale pewnie trzeba to pokazać)
24 lis 22:44
Grześ: a jak zaznaczyć te asymptoty poziome, jeśli w +
∞ jest inna niż w −
∞
Po prostu jakos da sie to uwzględnić
24 lis 22:57
Basia:
słowami
pozioma prawostronna = limx→+∞ f(x) (jeżeli granica skończona)
pozioma lewostronna = limx→−∞ f(x) (jeżeli granica skończona)
24 lis 22:59
Basia:
ale tu nie powinny być różne
24 lis 23:00
Grześ: a właśnie mnie wychodzą rózne spójrz Basiu:
| | 5+3*2x | | 5+3*2−∞ | | 5 | |
lim x→−∞ |
| = |
| = |
| |
| | 8−2x | | 8−2−∞ | | 8 | |
Widzisz o co mi chodzi
24 lis 23:06
Basia:
masz rację; dobrze policzyłeś
25 lis 00:01
Grześ: To czyli dla pewności, wtedy trzeba napisać która asymptota, czego dotyczy, czyli
pozioma prawosronna i lewostronna

A z ciekawości jak wyznacza się asymptoty skośne
25 lis 07:45
Grześ: podbijam pytanko

25 lis 20:11
25 lis 20:14