równania trygonometryczne
ja: czy da się to rozwiązać?
sinx + cosx = ctgx − tgx
Wiele osób próbowało, ale polegli... może to po prostu nie jest do rozwiązania?
(chodzi o wynik : x=..., a nie o sprawdzenie tożsamości)
24 lis 21:20
ja: up
24 lis 21:31
Marcin W: da sie oczywiście
24 lis 22:03
ja: to pokaż jak

jeśli możesz
24 lis 22:11
Łukasz: Kolega ja wycwanil sie nie mowiac ze jest to tozsamosc jednakze po sprawdzeniu tozsamosci
wychodzi sin x = − cos x ,co po narysowaniu jest nieprawda zatem nie ma takiej liczby ktora
spelnila by podane warunki.
24 lis 22:14
Eta:
założenie, sinx≠0 i cosx≠0
| | cos2x − sin2x | |
sinx+ cosx = |
| }
|
| | sinx*cosx | |
podnosimy stronami do kwadratu:
| | ( cosx−sinx)2*(cosx+sinx)2 | |
1+2sinx*cosx = |
|
|
| | sin2x*cos2x | |
| | (1−2sinxcosx)(1+2sinxcosx) | |
1+ 2sinxcosx= |
|
|
| | sinx*cosx*sinx*cosx | |
| | 4( 1+2sinxcosx)(1−2sinxcosx) | |
1+2sinxcosx= |
|
|
| | 4sinx*cosx*sinx*cosx | |
podstawiamy za: 2sinxcosx= sin2x= t , dla t€ <−1,1>
t
2( 1+t) − 4( 1−t)(1+t)=0
( t+1)( t
2 +4t −4)=0
t
1= −1 , Δ=....... t
2=...... t
3=....... ( pamiętając, że t€ <−1,1>
dokończ........
P.S. może ktoś poda jeszcze inny, prostszy sposób? ........
24 lis 22:19
24 lis 22:34
ja: dzięki wielkie Eta

jak to przeczytałam to pomyślałam : "kurcze, jakie to proste"

Tylko, żeby jeszcze na to samemu wpaść ...
Jeszcze raz dziękuję
24 lis 22:37
Eta:
| | 3 | |
sin2x= −1 => 2x= |
| π+k*2π
|
| | 2 | |
24 lis 22:41
Eta:
Do ja
tylko ten drugi "t" jest niezbyt ciekawy
t= −2+2√2 choć € <−1,1>
24 lis 22:45
Jack:
a podnosząc obie strony do kwadratu nie generujemy "rozwiazań"?
24 lis 23:04
Eta:
To "wygeneruj" swoje rozwiązanie
Jack 
Chętnie je zobaczę .
24 lis 23:07
Jack:
prawdę mówiąc nie specjalnie mam czas na rozpisywanie... Ale mając równość, faktycznie można
bez konsekwencji podnieść obie strony

Zwracam honor (którego nie splamiłem!)
24 lis 23:12
Eta:
24 lis 23:13
Basia: Dopiero teraz zobaczyłam Eto Twoje pytanie.
Nie widzę za bardzo innego sposobu, ale wygenerować rozwiązania obce owszem można
przykład:
2x−2=x+3
x=5
4x2−8x+4=x2+6x+9
3x2−14x−5=0
x1=5 x2=−1
należałoby to sprawdzać
25 lis 00:57
Basia:
inny sposób: (ale nie bardzo inny)
| | (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
sinx+cosx = |
| |
| | sinxcosx | |
1.
sinx+cosx=0
sinx=−cosx=sin(
π2+x)
π2+x = x+2kπ
lub
π2+x=π−x+2kπ
π2=2kπ sprzeczność
lub
2x = (2k+1)π−
π2
x = (2k+1)
π2+
π4 = kπ+
π2+
π4 =
3π4+kπ
2.
sinx+cosx≠0
| | (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
sinx+cosx = |
| /: (sinx+cosx) |
| | sinxcosx | |
ale teraz też muszę podnieść do kwadratu czyli po uzyskaniu rozwiązania
niestety sprawdzać czy mi tam −1 nie "wlazło"
| cos2x−2sincosx+sinx | |
| =1 |
| sin2cos2x | |
1−2sinxcosx = sin
2xcos
2x
1−sin2x=
14sin
22x
14sin
22x+sin2x−1=0
Δ=1+1=2
| | −1−√2 | |
sin2x = |
| = −2(−1−√2) odpada |
| | 12 | |
lub
| | −1+√2 | |
sin2x = |
| =2(−1+√2) |
| | 12 | |
cos2x=
√1−4(2−2√2+1) =
√1−8+8√2−1 = 2
√2(
√2−1}
z tego mogę policzyć sinx i cosx i sprawdzać czy nie ma tam rozwiązania −1, ale to katorżnicza
praca; to samo zresztą można zrobić w rozwiązaniu
Ety
nie ręczę za poprawność rachunków, ale chyba dobre bo wyniki są identyczne
25 lis 01:28
AS:
Rozwiązać równanie: sixx + cosx = ctgx − tgx
Podstawiam tgx = t Wtedy
sinx = t/√1 + t2 , cosx = 1/√1 + t2 , ctgx = 1/t
Podstawiając do równania mamy
t/√1 + t2 + 1/√1 + t2 = 1/t − t |t*√1 + t2
t2 + t = (1 − t2)*√1 + t2
t*(t + 1) = (1 + t)*(1 − t)*√1 + t2
t*(t + 1) − (1 + t)*(1 − t)*√1 + t2 = 0
(t + 1)*(t − (1 − t)*√1 + t2) = 0
a) t + 1 = 0 ⇒ t 1 = −1
b) t = (1 − t)*√1 + t2 do kwadratu
t2 = (1 − 2*t + t2)*(1 + t2)
Po wymnożeniu i uporządkowaniu
t4 − 2*t3 + t2 − 2*t + 1 = 0
Stosując metodę Newtona znalazłem,że
t2 = 0.53101 , t3 = 1.883204
Stąd rozwiązania
tgx1 = −1 , tgx2 = 0.53101 , tgx3 = 1.883204
x3 nie spełnia warunków zadania , jest pierwiastkiem obcym
x1 = 135o , x2 = 27.96875o
25 lis 12:36
AS: Post scriptum
Równanie t
4 − 2*t
3 + t
2 − 2*t + 1 = 0 można rozwiązać jako równanie symetryczne
Dzielę stronami przez t
2 t ≠ 0
t
2 − 2*t + 1 − 2/t + 1/t
2 = 0
t
2 + 1/t
2 − 2*(t + 1/t) + 1 = 0
Podstawiam t + 1/t = u , t
2 + 1/t
2 = u
2 − 2
u
2 − 2 − 2*u + 1 = 0
u
2 − 2*u − 1 = 0
Δ = (−2)
2 − 4*(−1) = 8 ,
√Δ =
√8 = 2*
√2
Wracam do podstawienia
t + 1/t = 1 −
√2
t
2 − (1 −
√2)*t + 1 = 0
Δ = (1 −
√2)
2 − 4 = −1 − 2*
√2 < 0 brak rozwiązania
t + 1/t = 1 +
√2
t
2 − (1 +
√2)*t + 1 = 0
Δ = (1 +
√2)
2 − 4 = 2*
√2 − 1 > 0
| | 1 + √2 − √2*√2 − 1 | |
t1 = |
| ≈ 0.53101 |
| | 2 | |
| | 1 + √2 + √2*√2 − 1 | |
t2 = |
| ≈ 1.883204 |
| | 2 | |
25 lis 16:09