Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych
miroslaw52: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α w trójkącie
prostokątnym wiedząc, że; a) ctg α = 3, b) cos α = 23. Proszę rozwiązanie
i komentarz , dlaczego "tak, a nie inaczej"
24 lis 21:40
Jarzębina:
I wszystko było by dobrze,gdyby nie fakt iż:
| | cosα | | cos2α | |
ctgα = |
| = 3 ⇔ |
| = 9
|
| | sinα | | 1−cos2α | |
| | 3 | |
czyli cosα = |
| , anie 23 |
| | (10)0,5 | |
25 lis 12:01
Miód:
Chyba,że istnieje jeszcze jedna możliwość,iż
w podpunkcie a i b nie chodzi o ten sam trójkąt
25 lis 12:10
miroslaw52: Dzięki za dobre chęci. A jeśli Miód ma rację i faktycznie chodzi o dwa
trójkąty prostokątne ?
25 lis 19:26
nikka: to są dwa różne przykłady

chodzi o umiejętność wyliczenia pozostałych wartości funkcji trygonometrycznych przy różnych
danych ...
25 lis 19:30
nikka: w pierwszym trzeba pokazać jak obliczyć sin, cos, tg mając dany ctg
w drugim sin, tg, ctg mając dany cos
25 lis 19:31
Tragos:

rozważamy trójkąt prostokątny i kąt ostry, czyli można to zrobić tak:
ctgα = 3
z tw. pitagorasa obliczam c:
1
2 + 3
2 = c
2
1 + 9 = c
2
c =
√10
| | 3 | | 3 | | 3√10 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | c | | √10 | | 10 | |
| | 1 | | 1 | | √10 | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | c | | √10 | | 10 | |
25 lis 19:34
miroslaw52: nikka, Tragos , dzięki potwierdziliście to co przed chwilą zrobiłem
25 lis 19:50
kszykszy: sinα=3/5
7 lis 21:07