Trygonometria ,trudne
Nyna: Proszę o pomoc:( O kącie a wiadomo, że π < a < 3*π/2 oraz cos(a) = −2/5 .
Oblicz sin(a), tg(a), ctg(a)
24 lis 21:39
magda: sin2α+cos2α=1
wylicz z tego równania sinα
24 lis 21:40
Łukasz: trzecia cwiartka oznacza ze sinus tangens bedzie ujemny oraz cotangens dodatni, −25=cos
zatem
z 1= cos2(a)+sin2(a)
1−425=sin2(a)
sin(a)=−√2125
tg(a)=−√215*−52=√212
ctg(a) to dowrotnosc czyli 21√21
24 lis 21:46
Nyna: Ale w 3cwiartce przecież tylko sin i cos są ujemne..
24 lis 21:59
Łukasz: nom zgadza sie i moj tangens i cotangens sa dodatnie jak sie pomylilem to przepraszam zamiast
tangens u gory mialo byc cosinus
24 lis 22:00
Nyna: ok dzieki
24 lis 22:02