matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
paweł:):
Kąt ostry rombu ma miarę 30 stopni. Wiedząc że suma jego przekątnych jest równa 20 cm, oblicz pole tego rombu.
24 lis 23:03
Bogdan:
a − długość boku rombu, e, f − długości przekątnych.
e
2
f
2
+
= a
2
⇒ e
2
+ f
2
= 4a
2
4
4
a
2
pole P = a
2
sin30
o
⇒ P =
⇒ a
2
= 2P ⇒ 4a
2
= 8P ⇒ e
2
+ f
2
= 8P
2
e*f
oraz P =
⇒ ef = 2P
2
e + f = 20 /
2
⇒ e
2
+ f
2
+ 2ef = 400 ⇒ 8P + 2*2P = 400 ⇒ P = ...
24 lis 23:46