Chemia stężenia..
Natasha : Należy sporządzić wodny roztwór CaCl2 o stężeniu 23.633 %. W tym celu zmieszano dokładnie
714.01 cm3 roztworu tej soli o stężeniu c1 = 0.684 mol/dm3 i gęstości d1 = 1,05 g/cm3, z pewną
ilością roztworu tej samej soli o stężeniu c2 = 3.641 mol/dm3 i gęstości d2 = 1,20 g/cm3,
którego mamy nieograniczoną objętość. Podaj, wyrażoną w kg, masę roztworu końcowego.
MCa = 40,07 g/mol MCl = 35,45 g/ml MH = 1,008 g/mol MO = 16,00 g/mol
Rozwiązywałam wieloma sposobami to zadanie, jednak serwer który sprawdza moje wyniki nie chciał
żadnego mi przyjąć... ma ktoś jakiś sposób? ( ważne w obliczeniach i wyniku należy podać
conajmniej 4 liczby znaczące)
24 lis 20:19
Natasha : Prosze... to pilne
24 lis 20:37