Podaj wszystkie rozwiązania nierówności x^2-2x+1 ≤ 0.
Gosia: Podaj wszystkie rozwiązania nierówności x
2−2x+1 ≤ 0.
Liczby 5 i −6 są jedynymi rozwiązaniami równania:
a (x+5)(x−6)(x+6)=0
b (x−5)(x
2+36)=0
c 6x
2 (x−5)=0
d (x−5)(x+6)
2=0 (Wydaj mi się, że D, ale nie potrafię uzasadnić).
Iloczyn pierwiastków wielomianu jest równy 4 dla wielomianu:
a W(x)= (x
2−4)(x
2+4)(x+1)
b W(x) = x
2−16)(x
2+16)(x+1)
c W(x) = (x
2−4)(x−1)
d W(x) = (x
2+16)(x−1)
... i jakby ktoś mi jeszcze wytłumaczy jak do tego dojść to byłoby super.