Wielomiany
Sylwia: Rozłóż na czynniki wielomiany:
W(x)=2x
3−5x
2−x+6
F(x)=(x
2+2)
4−16x
4
Sprawdzi ktoś czy dobrze ?
| | 6 | |
W(x)=2x3−(5x2+x−6) = 2x3−((x−1)(x+ |
| )) Tu pierwiastki 0;−1;−6/5
|
| | 5 | |
F(x)=x
2+2−2x = x(x+2)+2 tutaj: 0; −2
24 lis 18:00
Basia:
1.to nie jest rozkład na czynniki
2.W(0)=6
3.F(0)=16
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
do W(x) zastosuj dzielenie wielomianów
W(−1)=0 czyli W(x) dzieli się przez x+1
F(x) = [(x2+2)2]2 − (4x2)2
i wzór na różnicę kwadratów
24 lis 18:19
Sylwia: W(x):(x+1)=2x2−7x+6 rozbite na pierwiastki : x1=3/2 x2=2 no i trzeci pierwiastek −1.
więc W(x)=(x+1)(x−3/2)(x−2)
F(x) po wzorze skróconego mnożenia ((x2+2)2+4x)((x2+2)2−4x2) = (x4+8x2+4)(x4+4)
Można to dalej liczyć i wyjdzie x16+8x8+8x4+48
Ale nie mam pojęcia co z tym zrobić.
24 lis 19:00
Sylwia: W przedostatnim wierszu x16+8x8+8x4+48
24 lis 19:02
sushi_ gg6397228:
[(x2+2)2+4x2] * [(x2+2)2−4x2]
pierwszy nawias kwadratowy x4+8x2+8 nigdy sie nie wyzeruje, wiec rob wzory a2−b2 dla
drugiego nawiasu
24 lis 19:13
Sylwia: A takie coś ?
(x4+8x2+4)(x4+4)=8x2(x4+4)+(X4+4)(X4+4)=8x2(x2+2)(x2−2)+(x2+2)(x2−2)(x2+2)(x2−2)
24 lis 19:21
sushi_ gg6397228:
zostaw pierwszy nawias w spokoju−−> on sie nie rozlozy
zajmij sie drugim
24 lis 19:23
Sylwia: Czyli zostawić tak ?
W(x)=(x4+8x2+4)(x+√2)(x−√2)(x2+2)
24 lis 19:33
sushi_ gg6397228:
nie wykonujesz polecen
podstaw x=
√2 to pierwszego wzoru (x
2+2)
4−16x
4 ===> czy on wyzeruje
24 lis 19:42
Sylwia: no nie wyzeruje , złe rozumowanie + niedoczytanie że o kwadratowy chodzi.
Drugi kwadratowy:
(x2+2+2x)(x2+2−2x)
x4−2x3+2x2+4
24 lis 20:02
Sylwia: I się poddaję
24 lis 20:09
sushi_ gg6397228:
a teraz zobacz, ze kazdy nawias daje delte ujemna, wiec jak moglas policzyc pierwiastki
(x4+8x2+8)(x2−2x+2)(x2+2x+2)
24 lis 20:11
Sylwia: heh no tak , dzięki wielkie za pomoc i cierpliwość
24 lis 20:14
Basia:
x
4+8x
2+4
da się rozłożyć
Δ=64−16=48
√Δ=4
√3
oczywiście to nie są pierwiastki wielomianu bo są to liczby ujemne, ale rozłożyć można
x
4+8x
2+4 = (x
2+4+2
√3)(x
2+4−2
√3)
24 lis 20:21