funkcja odwrotna
ja: Niech f: R→R będzie odwzorowaniem zadanym wzorem f(x)=−(2−x)(3+x). Wyznacz zbiór wartości
funkcji f oraz wyznacz wzór funkcji odwrotnej dla x∊(3;+∞)
24 lis 22:34
Basia:
to zwykłą f.kwadratowa
zbiór wartości (−∞,q>
p,q − wspþłrzędne wierzchołka paraboli
pozbądź się nawiasów, dostaniesz wzór ogólny f(x) = ax2+bx+c
policz p,q i przedstaw wzór f(x) w postaci kanonicznej
f(x)=a(x−p)2+q
z tego dopiero można liczyć f.odwrotną
24 lis 22:41
ja: no to mam:
I co dalej? bo to dla mnie najtrudniejsze...
24 lis 22:46
Basia:
pomyliłam się
ZW = <q,+∞)
teraz
y=−(x+0,5)2−6,25 (tak łatwiej pisać, ale zamiana na dziesiętne nie jest konieczna)
(x+0,5)2= −y−6,25
x+0,5 = √−y−6,25
x=√−y−6,25−0,5
f−1(x) = √−x−6,25−0,5
24 lis 22:55
Basia:
zasada jest zawsze ta sama
z danego wzoru funkcji y=.....
wyznaczamy zmienną x
potem zamiana zmiennych i gotowe
24 lis 22:56
adrian: Pierwiastkowanie ujemnych liczb ? Dziwne mi sie to wydaje....
24 lis 23:03
Basia:
a kto Ci powiedział, że będą ujemne ?
−x−6,25≥0 ⇔ −x≥6,25 ⇔ x≤−6,25
np.
−(−10)−6,25=10−6,25=3,75
−(−6,25)−6,25=6,25−6,25=0
i taka jest dziedzina f−1 (−∞,−6,25> = ZW funkcji.f
24 lis 23:06
Basia:
oj tam jest błąd
f(x)= (x−0,5)2−6,25 nie −(x−0,5)2−6,25 a=1 nie −1
i będzie trochę inaczej
y+6,25 = (x−0,5)2
itd.
potrafisz sam to dokończyć
24 lis 23:10
ja: Wielkie dzięki
24 lis 23:11
adrian: A czy delta czasem nie wychodzi ujemna z funkcji f(x) ? 1−24 ?
24 lis 23:26
adrian: A nie jednak jest dodatnia.
24 lis 23:27