zespolone i funkcje
pomocy ;(: Liczby zespolone: z do3 − 4 z do 2 + 6z −4 =0
Znaleźć funkcje odwrotne do
f(x)= 1 + log (x+2)
f(x)= 2 do potęgi x / 1 + 2 do potęgi x
24 lis 20:22
Basia:
napisz to pierwsze po ludzku
y=1+log(x+1)
log(x+1)=y−1
10
log(x+1)=10
y−1
x+1=10
y−1
x = 10
y−1−1
f
−1(x) = 10
x−1−1
y(1+2
x)=2
x
y + y*2
x=2
x
2
x−y*2
x=y
2
x(1−y)=y
i jest określona dla x takiech, że
czyli w przedziale (1,+
∞)
24 lis 20:33
pomocy ;(: Dziękuje za odzew

Ale mam jeszcze pyt:
w pierwszym nie rozumiem jak z log(x+1)=y−1 przeszła Pani do tego 10
log(x+1)=10
y−1
24 lis 20:46
pomocy ;(: A w drugim przykładzie:
2x=y/y−1 mnożymy przez log2 aby po lewej str uzyskać x i później w funkcji odwrotnej zamienić
miejscami x i y tak?
24 lis 20:50