z trescia
Paula: cene plaszcza zimowego obnizono wiosna o 15% i wowczas cena wynosila 510 zl. Oblicz cene
plaszcza przed obniżka. Bardzo prosze o pomoc w tak banalnym zdaniu...ale jestem tak chora, ze
nie potrafie myslec:(
24 lis 20:26
Mexx: 100%−15%=85%
85%=510
Obliczmy 10% :
510:8.5=60
10%=60
10%*10=100% 60*10=600 100%=600zł
Mam nadzieję, że dobrze rozwiązałem
24 lis 20:38
24 lis 20:41
Inna: ale dlaczego obliczmy 10%
24 lis 20:45
Eta:
100% − 15%= 85% = 0,85
c −−− cena przed obniżką
0,85*c= 510
24 lis 20:54
Zenek: Cz dobrze rozumuje... W walcu o wymiarach fi=70mm o dł h 100mm panuje cisnienie 2,5 kg/cm 2.
Pytanie: Jakie występuje parcie na scianki tego walca? Policzyłem tak : Pow. boczna wala to:
Pb=2pi X r X h =6,28X 35X100= około 21980mm2 / 1000 =21,98 cm 2 X 2,5 kg/cm2=54,95 kg/cm. Z
tego mi wyszło że na wewneczną powierzchnie walca wywierany jest nacisk prawie 55kg na każdy
jego cm2 ale czy czego nie pokręciłem?
24 lis 21:48
Zenek: Proszę o pomoc forum/66480.html
24 lis 22:16