ciągi
gabi: trzy liczby x,y,z,których suma jest równa 22,5 tworzą ciąg arytmetyczny . Gdyby liczbę y
zmniejszy o 1,5 to ciąg byłby geometryczny . Wyznacz te liczby !
24 lis 08:11
stanislaw:
x, y, z − ciąg arytmetyczny
x, y−1,5; z − ciąg geometryczny
y − x = z − y
x + y+ z = 22,5
taki układ równań należy rozwiązać
24 lis 09:08
nikka: x,y,z − ciąg arytmetyczny
x,y−1,5, z − ciąg geometryczny
x + y + z = 22,5
2y = x+z
(y−1,5)2 = x*z
x + y + z = 22,5
x = 2y −z
(y−1,5)2 = x*z
x = 2y − z
2y − z + y + z = 22,5 → y = 7,5
(7,5−1,5)2 = (2y − z)*z
y = 7,5
x = 15 − z
36 = (15−z)*z
y = 7,5
x = 15 − z
z2 − 15z + 36 = 0
Δ = 81
z = 3 lub z = 12
z = 3 z = 12
y = 7,5 lub y = 7,5
x = 12 x = 3
ciąg arytmetyczny 3; 7,5 ; 12 to ciąg geometryczny 3, 6, 12
ciąg arytmetyczny 12; 7,5 ; 3 to ciąg geometryczny 12, 6, 3
24 lis 09:12
gabi: Wielkie dzięki!
25 lis 09:23