Liczby zespolone
pomocy ;(: Rozw równanie : z3−4z2+6z−4=0
24 lis 20:39
Basia:
z=x+yi
(x+yi)3−4(x+yi)2+6(x+yi)−4=0
policz to
pogrupuj
to co bez i = 0
to co przy i = 0
rozwiąż układ równań
24 lis 20:48
Joasia: rozpisz 6z jako 4z+2z a potem pogrupuj w 3 nawiasy, wyciagnij co trzeba i sprowadz do postaci
iloczynowej
24 lis 20:49
Joasia: równanie kwadratowe możesz zrobić z delty ale pamiętaj o ze √−4=2i lub −2i
24 lis 20:50
pomocy ;(: Ale jak to w 3 nawiasy

Przecież mam 5 czynników z
3−4z
2+4z+2z−4 i nie da sie tego pogrupować
w 3 nawiasy.
24 lis 21:01
Łukasz: na gorze masz 4 czynniki napisane a to co napisalas/es (4z+2z to 6z)
24 lis 21:03
pomocy ;(: no tak, ale Joasia nap, żebym przedstawiła to w takiej postaci i rozbiła na 3 nawiasy. Nie
widzę tych trzech nawiasów
24 lis 21:07
Basia:
w dwa
z(z2−4z+4)+2(z−2)=
z(z−2)2+2(z−2) =
(z−2)(z(z−2)+2)=
(z−2)(z2−2z+2)
24 lis 21:10
problem;(: acha, dziękuję.. Teraz już wiem o co chodziło...
Czyli z pierwszego nawiasu wyszło 2, a z drugiego delta 4i.
I teraz normalnie jak zwykle obliczmy pierwiastki?
Czyli wyszło:1−2i i 1+2i tak?
24 lis 21:19