ciągi
anna: ciąg arytmetyczny(an) jest określony wzorem an=2n−22.Różnica tego ciągu jest równa;
a.1,5 b.2 c.2,5 d.3
24 lis 22:28
sushi_ gg6397228:
podstaw pod "n" 1 i 2 a potem policz a2−a1=...
24 lis 22:32
Eta:
dla n=1
a
1=
2−22=0
dla n=2
a
2=
2*2−22= 1
dla n= 3
a
3=
2*3−22= 2
r=1
2 sposób
a
n−1= (n−1) −1= n−2
r= a
n−a
n−1 = n−1 −( n−2) = n−1 −n+2=
1
24 lis 22:33
anna: nie ma takiej odpowiedzi 1 chyba coś żle policzyłas
24 lis 22:44
anna: nic z tego nie rozumiem
24 lis 22:52
Eta:
Zanim napiszesz,ze "coś źle policzyłaś" ?
To sprawdź , czy napewno dobrze napisałaś an = ?
24 lis 22:55
anna: przepraszam ma być −1 ale skąd wiedziałaś że, się pomyliłam
24 lis 22:58
Eta:
To rozwiąż teraz podobnie , tylko zmień dane i po bólu

Wiedziałam to, bo takie zadanie, to "mały pikuś"
24 lis 23:11
anna: łatwo mówić jak się to wszystko rozumie
24 lis 23:14
Eta:
Napisz porządnie an=....... ( bo nie jestem "duchem" i tego nie wiem , co tam ma być ?
24 lis 23:18
anna: an=3n−12
24 lis 23:34
Eta:
Omg

..... i skąd ja miałam to zgadnąć?

podstaw :
dla n= 1 a
1=
3*1−12=1
dla n= 2 a
2=
3*2−12= 2,5
dla n= 3 a
3 =
3*3−12= 4
r= a
2−a
1 = a
3−a
2 =
1,5
odp: a)
24 lis 23:37
anna: dziękuję
25 lis 13:47