help ciągi
Anulka1990: wyznacz pierwszy wyraz oraz określ monotoniczność ciągu geometrycznego o ilorazie 13,
wiedząc, że suma jego pięciu początkowycz wyrazów jest równa 605
24 lis 09:51
wx99: Ciąg malejący co wynika z ilorazu. Mamy daną sumę pięciu początkowych wyrazów. Wzór ogólny:
Sn= a1 *
1−qn1−q
podstawiamy...
605= a1 *
1− (1/3)51−(1/3) <− napisałem 1/3 czyli to samo co
13 (jakiś błąd tutaj na
stornie i mogłem utworzyc całej formuły)
605 =a1 *
242243 *
32 (potrafisz dojśc do tego? po prostu mnoże razy odwortność
drugiego ułamka) i wychodzi nam
605 = a1 *
12181 /:
12181
a1 = 605 *
81121 =
405
24 lis 12:41
Anulka1990: dziekuje
25 lis 08:57