wskazówki zegara tworza kąt
mique: Bardzo proszę o jak najszybsze rozwiazanie i w miarę najprostszym sposobem.
Wskazówki zegara tworzyły kąt 55 stopni, po pewnym czasie kąt między nimi znów miał miarę 55
stopni. Ile co najmniej czasu mineło?
24 lis 22:10
Ala: godzina..
24 lis 22:11
mique: ale muszę to jakoś uzasadnić...obliczyć...
24 lis 22:12
mique: proszę....
24 lis 22:14
24 lis 22:21
mique: dzięki, widziałam tamto...... ale jest to nieco za trudne rozwiazanie

prościej nie da się tego wytłumaczyc?
24 lis 22:23
Łukasz: jaki masz poziom znaczy ktora klasa?
24 lis 22:24
mique: 1 gimnazjum
24 lis 22:27
mique: to co... nie da się tego prościej wytłumaczyc?
24 lis 22:35
mique: ......
24 lis 22:46
mique: muszę iść spać



nie da się tego inaczej rozwiazać jak w tym linku powyżej?
24 lis 22:51
mique: 
?
25 lis 00:16
mique:
25 lis 00:16
Basia:
nie wiem czy to będzie prostsze, ale spróbuję
czekaj cierpliwie, to sporo pisania
25 lis 00:18
Basia:
w czasie 1h wskazówka minutowa zakreśla kąt 360 ⇒
| | 360 | |
w czasie 1 min wskazówka minutowa zakreśla kąt |
| = 6 |
| | 60 | |
| | 360 | |
w czasie 1h wskazówka godzinowa zakreśla kąt |
| = 30 ⇒ |
| | 12 | |
| | 30 | |
w czasie 1 min wskazówka minutowa zakreśla kąt |
| = 0,5 |
| | 60 | |
mamy godzinę 12:00 i wskazówki tworzą kąt 0
w jakimś czasie t minutowa zakreśli kąt α, a godzinowa β
α−β=55
α=t*6
β=t*0,5
6t−0,5t = 55
5,5t = 55
czyli mamy na początek godzinę 12:10 i α=60 i β=5
pytamy po jakim czasie t
1 kąt między nimi znowu ma 55
α+α
1−(β+β
1)=55
α
1=t
1*6
β
1=t
1*0,5
czyli
60+6t
1−(5+0,5t
1)=55
5,5t
1=55−60+5
t
1=0
to znaczy, że minutowa musiała "oblecieć" tarczę i dopiero potem zakreślić kąt α
1
α+α
1−360−(β+β
1)=55
60+6t
1−360−5−0,5t
1=55
5,5t
1=360
| | 3600 | |
t1= |
| = 652555 = 65511 min. = |
| | 55 | |
1 godzina 5
511 minuty
25 lis 00:45