matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
anna:
jeżeli w ciągu geometrycznym (a
n
) pierwszym wyrazem jsst243 ,a iloraz q =
1
3
to piąty wyraz tego ciągu jest rowny a.3 b.9 c.27 d.81
24 lis 21:23
magda:
a
n
=a
1
q
n−1
a
1
=243
1
q=
3
a
5
=a
1
q
5−1
1
a
5
=243
4
3
1
a
5
=243
81
a
5
=3
24 lis 21:28