prawdopodobieństwo
linh: Mam takie zadanko do zrobienia i co tu powinienem zrobić?
3 krotnie rzucona kostka sześcienną. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) suma kwadratów liczb wyrzuconych oczek jest podzielna przez 3.
b) na każdej kostce wypadnie nieparzysta liczba oczek.
Ω=63= 216
a) nie mam pojęcia?
b) to będzie 33 ? tak ? bo na kostce sześciennej są 3liczby nieparzyste rzucamy 3razy to 33
24 lis 19:57
sushi_ gg6397228:
a2+b2+c2= 3* liczba
a− ilosc oczek na 1 kostce
b,c odpowiednio 2 i 3 kostka
b) wypisac te trojki liczb i policzyc to −−> jak masz problem (3*3*3− wynik)
24 lis 20:20
linh: w ogóle nie zrozumiałem ?
czyli tak na pierwszej kostce mam możliwość wylosowania 6liczb 1do6 przy kazdym pozostałym
żucie też mam 6 mozliwości − i co z tego. jak mam to wypisać ?
po kolei mam liczyć która suma kwadratów 3liczb będzie wielokrotnością 3 ?
24 lis 20:33
sushi_ gg6397228:
po kolei ale patrzec na reszty z dzielenia−−> to jest zadanie maturalne z zeszlego roku −−>
patrz na głownej stronie zadania maturalne
24 lis 20:37