Kąty w trapezie
Mexx:

Ma wyglądać mniej więcej tak ( gdyby było coś niejasnego )
Mam znaleźć kąty w trapezie, który :
a) ma 1. ramię równe podstawie
b) przekątną ( Lewy Dół [ LD ] − Prawa Góra [ PG ] ) równą 2. ramieniu
c) podstawę równą sumie obu ramion
Jednym słowem pomocy
24 lis 20:27
Mexx: Odświeżam
24 lis 20:39
Mexx: Odświeżam
24 lis 20:53
Mexx: Odświeżam
24 lis 21:10
Mexx: Odświeżam
24 lis 21:16
Basia:
jeżeli dobrze rozumiem (a nie jestem pewna)
AB = AC
BC=2=CD
BD=AB+CD
sprawdź czy o to chodzi
24 lis 21:18
Mexx: Dokładnie , tylko nie rozumiem tej 2 pomiędzy BC=CD
Z góry dzięki
24 lis 21:19
Basia: to chochlik, nie ma jej tam być
24 lis 21:25
Basia:
rozwiązałam, ale cierpliwości muszę to narysować
24 lis 21:29
Mexx: Odświeżam

Zależy mi na czasie , mam to na jutro do szkoły , zadanie dodatkowe na 5
24 lis 21:40
krzyś: ja ci nie pomogę, przerasta mnie a też mam podobne
24 lis 21:50
Basia:

γ=180−2α
δ=180−2β
δ=180−(α+β)
180−2β=180−α−β
α=β i γ=δ
tr.BAC i tr.BCD są podobne równoramienne
skala podobieństwa s=
ab
a=s*b
a+b = sb+b=b(s+1)
| | a+b2 | | b(s+1)2 | | s+1 | |
cosα= |
| = |
| = |
| |
| | b | | b | | 2 | |
| | b2 | | b | | b | | 1 | |
cosα= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | a | | 2a | | 2sb | | 2s | |
s+1=
1s
s
2+s=1
s
2+s−1=0
Δ=1+4=5
mając cosα mogę policzyć sinα (∡D)
potem sin2α i cos2α (∡B)
sin(180−α) i cos(180−α) czyli (∡C)
sin(180−2α) i cos(180−2α) czyli (∡A)
co jest równoznaczne z policzeniem tych kątów
nie wiem czy się gdzieś w rachunkach nie pomyliłam
szukam czegoś prostszego, ale na razie nie widzę
24 lis 22:01
Mexx: ło jezuu ... my się jeszcze nie uczyliśmy sinusów itp. , nie dziwię się że nie mogłem
rozwiązać , dzięki
24 lis 22:06
Basia:
a jaka to szkoła ?
gimnazjum ?
bo jeżeli gimnazjum to musi być prostszy sposób
24 lis 22:10
krzyś: to nie jest poziom 1 gimnazjum
24 lis 22:11
krzyś: ale jaki ?
24 lis 22:12
Mexx: może kąty przyległe , jakieś właściwości po podzieleniu tr. przez wysokość ?
24 lis 22:13
Basia:
Mexx napisz do jakiej szkoły chodzisz
24 lis 22:16
Mexx: Musi mieć coś z wysokości i tr. równoramiennymi , bo rozwiązanie trzeba podać w stopniach
24 lis 22:18
Mexx: 1 kl. Gimn. − coś więcej ?
24 lis 22:19
Basia:
proste jak budowa cepa; zaraz to napiszę
24 lis 22:21
Basia:
w tych obliczeniach musiałam się pomylić, rysuję jeszcze raz moment
24 lis 22:22
Basia:

CE || AB ⇒ BE=a i CE=a ⇒ DE=b
∡BAC = 180−2β
∡BAC = 180−(α+β)
180−2β=180−α−β
α=β
∡DCB = 180−2α
∡DCB = α+γ
180−2α=α+γ
3α=180−γ
γ=180−3α
360−6α=180−α
5α=180
α=36
reszta to pikuś
(może się i nie pomyliłam cos36 może tyle wynosić)
24 lis 22:35
Basia:
P.S. szkoda, że od razu nie napisałeś, że to gimnazjum
nie pchałabym się w funkcje trygonometryczne i byłoby szybko
pozdrawiam
24 lis 22:37
Mexx: Dzięki wielkie , nie wiedziałem że to się przyda
24 lis 22:42