...?
karmelek: Różnica liczby 123 w układzie czwórkowym oraz liczby 221 w układzie trójkowym wynosi:
−98
98
2
11
24 lis 23:32
karmelek: proszę o w miarę szybką pomoc i z góry wielkie dzięki
24 lis 23:34
Basia:
123 = 112+11 = 6*16+8+3 = 6*42+2*41+3
czyli 1234 = 623
221=2*81+59 = 2*34+54+6 = 2*34+2*27+2*3=
2*34+2*33+0*32+2*31+0*30
2213 = 22020
nijak to nie pasuje do tych odpowiedzi, chyba, że ja czegoś nie rozumiem
24 lis 23:41
Basia:
prawdę mówiąc nie umiem dodawać i odejmować liczb zapisanych w dwóch różnych
systemach
24 lis 23:47
karmelek: no mnie tez to nie pasowało co prada jakies imme liczby miałam ale i tak mi nie pasowało. w
każdym bądź razie dzięki
24 lis 23:47
Bogdan:
123(4) = 1*42 + 2*41 + 3*40 = 16 + 8 + 3 = 27(10)
221(3) = 2*32 + 2*31 + 1*30 = 18 + 6 + 1 = 25(10)
123(4) − 221(3) = 27(10) − 25(10) = 2(2)
24 lis 23:51
Basia:
czyli odwrotna interpretacja, oczywiście racja
24 lis 23:58