ciągi
anna: suma sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego 1,3,9... wynosi a.121 b.364
24 lis 22:00
mila: podaj wzór na sumę
24 lis 22:01
Kamil: b − 364
24 lis 22:02
Łukasz: 2 sposoby albo zauwazyc jakie jest q i dodaac na piechote 6 wyrazow albo wyznaczyc an a
nastepnie policzyc sn po czym otrzymamy b.364
24 lis 22:03
anna: | | 1−qn | |
an=a1*qn−1 sn=a1* |
| |
| | 1−q | |
24 lis 22:05
Justina ;): S
n=a
1* 1−q
n/1−q podstawiasz do tego a
1=1, za q=3 a za n=6 i wychodzi tak jak kolega wyżej
nap 364
24 lis 22:06
mila: an jest potrzebne jeżeli chcesz obliczyć np 5 wyraz ciagu
widzisz ,ze we wzorze na sumę masz q jak sie oblicza q ?
24 lis 22:08
anna: q=31=93=3
24 lis 22:39
Heniek: q to wyraz drugi przez pierwszy czyli a2 przez a1
w tej sytuacji 3/1
24 lis 22:42