tg( arcsin(-1/3) )
Nyna: Proszę

OBLICZ tg( arcsin(−1/3) ) . Kompletnie nie wiem jak do tego się zabrać.
24 lis 21:19
Avc: arcsin(−1/3)=x <=> sin(x)=−1/3
sin jest ujemny więc to będzie kąt z III lub IV ćw.
sin(x)=−1/3 /
2
sin
2(x)=1/9
9sin
2(x)=1
8sin
2(x)=1−sin
2(x)
8sin
2(x) = cos
2(x) /
√
2
√2|sin(x)|=|cos(x)|
W III ćw. sin i cos jest ujemny a w IV cos jest dodatni a sin ujemny więc:
2
√2sin(x) = cos(x) v 2
√2sin(x)=−cos(x)
tg(x) =
√2/4 v tg(x) = −
√2/4
I nie wiem, która odpowiedź jest poprawna

W ogóle nie wiem, czy to jest dobrze, bo w liceum
nie mamy czegoś takiego
25 lis 17:04
Tomek.Noah: wiesz tez tego nie mam w liceum ale czasem poszerzam sobie wiadomsoci arc znaczy odwrotosc
funkcji badz jak kto woli odrocenie ukaldu wspolrzednego
| | π | |
arcsin(−1/3) to jest to samo co sinx=−1/3 zatem sinx=−1/3=chyba |
| |
| | 12 | |
tgπ/12=...
25 lis 17:09
Avc: Wiem, wiem, że arc to funkcja odwrotna do funkcji trygonometrycznych

WolframAlpha twierdzi,
| | √2 | |
że powinno wyjść − |
| i nie wiem dlaczego miałbym odrzucić tą drugą odpowiedź. |
| | 4 | |
Podejrzewam, że trzeba lepiej oszacować w której ćwiartce układu znajduje się ten kąt x, ale
nie przychodzi mi do głowy jak to zrobić − bez kalkulatora rzecz jasna
25 lis 17:38
Avc: Haha, dobra, już wiem... Tablice

sin(−1/3) = −sin(1/3) ≈ −19*
więc x ∊ IV ćw.
sinx>0 ∧ cosx<0
...
25 lis 17:47
uo: tg arc sin
6 sty 17:19