matematykaszkolna.pl
Znajdz wszystkie asymptoty Paweł: f(x)=3x2+6 / x2+x−6 Dopiero zaczalem asymptoty jakby ktos mogl mi to w przyblizeniu wyjasnic jak to zrobic to bylbym wdzieczny, potrafie znalezc asymptoty ale nie wiem kiedy jest lewo stronna prawoi a kiedy obu.
24 lis 19:38
Grześ: Najpierw wg mnie pogrupować należy:
3(x2+3) 

(x−2)(x+3) 
Teraz asymptoty pionowe są w miejscach gdzie mianownik przyjmuje zero, więc x=2 oraz x=−3 Teraz trzeba sprawdzić asymptoty poziome, i chyba najlepiej z granic funkcji, czyli: Badamy w +:
 3(x2+3) 3(1+3x2) 3 
lim x→+

=

=

=3
 (x−2)(x+3) (1−2x)(1+3x) 1 
Tak samo będzie w −, więc asymptota pozioma jest w y=3
24 lis 20:12
Paweł: Zgadza sie asymtoty sa ok tylko skad mam wiedziec kiedy sa prawostronne kiedy lewo a kiedy obustronne jest jakas zasada albo sprawdzenie? i dzieki za policzenie tego emotka
24 lis 20:15
Grześ: hmm, teraz nie jestem pewny jakiego rodzaju są te asymptoty, najlepiej zaraz sprawdzę, chwila
24 lis 20:16
Grześ: np. z wyliczeń wynika mi, że w punkcie 2 funkcja z lewej strony dąży do −, a z prawej do + na przykład.....
24 lis 20:20
Joasia: Należy policzyć granicę x→2+ jak wyjdzie + lub − to jest to x=2 asymptota prawostronna, to samo policzyć dla 2 jak tu tez wyjdzie + lub − to jest asympt lewostronną a jak jest i 1 i drugą to jest obustronnaemotka to samo dla 3. Ponieważ dla poziomych wyszło 3 (obu ) to jest obustronna asymptota.emotka
24 lis 20:21
Grześ: Ale w punkcie właśnie 2 będzie ona inna, z dwóch stron ma inne wartości
24 lis 20:22
Paweł: Czyli tak po ludzku emotka? Bo juz zagubilem sie troche emotka
24 lis 20:24
Paweł: a tak przy okazji jak tam byles u gory to nie powinno byc 3(x2+2) a nie 3?
24 lis 20:27
Grześ: oh, rzeczywiście drobny błąd, lecz on nie wpływa na te wszystkie obliczenia emotka Dobrze że zauważyłeś, widocznie o czym innym myslałem
24 lis 20:52
Paweł: Spox emotka Robie na biezaco dlatego nie pasowalo emotka
24 lis 20:55