Znajdz wszystkie asymptoty
Paweł: f(x)=3x2+6 / x2+x−6
Dopiero zaczalem asymptoty jakby ktos mogl mi to w przyblizeniu wyjasnic jak to zrobic to
bylbym wdzieczny, potrafie znalezc asymptoty ale nie wiem kiedy jest lewo stronna prawoi a
kiedy obu.
24 lis 19:38
Grześ: Najpierw wg mnie pogrupować należy:
Teraz asymptoty pionowe są w miejscach gdzie mianownik przyjmuje zero, więc x=2 oraz x=−3
Teraz trzeba sprawdzić asymptoty poziome, i chyba najlepiej z granic funkcji, czyli:
Badamy w +
∞:
| | 3(x2+3) | | 3(1+3x2) | | 3 | |
lim x→+∞ |
| = |
| = |
| =3 |
| | (x−2)(x+3) | | (1−2x)(1+3x) | | 1 | |
Tak samo będzie w −
∞, więc asymptota pozioma jest w y=3
24 lis 20:12
Paweł: Zgadza sie asymtoty sa ok tylko skad mam wiedziec kiedy sa prawostronne kiedy lewo a kiedy
obustronne jest jakas zasada albo sprawdzenie? i dzieki za policzenie tego
24 lis 20:15
Grześ: hmm, teraz nie jestem pewny jakiego rodzaju są te asymptoty, najlepiej zaraz sprawdzę, chwila
24 lis 20:16
Grześ: np. z wyliczeń wynika mi, że w punkcie 2 funkcja z lewej strony dąży do −∞, a z prawej do +∞ na
przykład.....
24 lis 20:20
Joasia: Należy policzyć granicę x→2
+ jak wyjdzie +
∞ lub −
∞ to jest to x=2 asymptota prawostronna, to
samo policzyć dla 2
− jak tu tez wyjdzie +
∞ lub −
∞ to jest asympt lewostronną a jak jest i 1 i
drugą to jest obustronna

to samo dla 3. Ponieważ dla poziomych wyszło 3 (obu ) to jest
obustronna asymptota.
24 lis 20:21
Grześ: Ale w punkcie właśnie 2 będzie ona inna, z dwóch stron ma inne wartości
24 lis 20:22
Paweł: Czyli tak po ludzku

? Bo juz zagubilem sie troche
24 lis 20:24
Paweł: a tak przy okazji jak tam byles u gory to nie powinno byc 3(x2+2) a nie 3?
24 lis 20:27
Grześ: oh, rzeczywiście drobny błąd, lecz on nie wpływa na te wszystkie obliczenia

Dobrze że zauważyłeś, widocznie o czym innym myslałem
24 lis 20:52
Paweł: Spox

Robie na biezaco dlatego nie pasowalo
24 lis 20:55