matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg arytmetyczny !
mm:
Mam dane n=21 , a
n
=5, S
n
=630 trzeba obliczyć a
1
, r Pomóżcie
24 lis 16:39
mm:
proszę
24 lis 17:24
magda:
a
2
1=5 a
2
1=a
1
+20r S
2
1=630
a
1
+a
n
S
n
=
n
2
a
1
+a
21
S
21
=
21
2
a
1
+5
630=
21
2
1260=(a
1
+5)21 a
1
+5=60 a
1
=55 a
21
=a
1
+20r 5=55+20r −50=20r r=−2,5
24 lis 21:12