równanie symetralnej
aneta: Napisz równanie symetralnej odcinka o końcach k=(17,2) L=(5,−6)
Pomoc
24 lis 22:45
Eta:
A jaką prostą nazywamy symetralną odcinka ?
Odpowiedz na to pytanie i wszystko Ci się rozjaśni
24 lis 22:47
Basia:
1. napisz równanie pr.KL
2. znajdź współrzędne środka odc.KL (niech mu będzie na imię M)
3. napisz równanie prostej prostopadłej do pr.KL przechodzącej przez M
to właśnie jest symetralna odc.KM
24 lis 22:48
aneta: prosta prostopadła do danego odcinka i przechodząca przez jego środek.
Ale tego nie rozumiem...
24 lis 22:51
aneta: Z równania prostej KL wychodzi (11,−2) co dalej..
24 lis 22:54
Basia:
środek odcinka KL M(11,−2)
teraz napisz równanie prostej KL
24 lis 23:04
Eta:
środek M odcinka KL .
M(11, −2) ok:
wsp. kierunkowy prostej KL jest:
x
K ≠ x
L
to:
| | yK−yL | | 8 | |
aKL= |
| = |
| = 1
|
| | xK−xL | | 8 | |
| | 1 | |
wsp. kier. prostej ( symetralnej) jest a= − |
| = −1
|
| | aKL | |
to symetr. ma równanie: y= a( x− x
M) +y
M
podstaw dane i dokończ......
24 lis 23:05
aneta: To jest tak
2=17a+b
−6=5a+b
1
a=−−−−−
2
Czy tak
24 lis 23:09
aneta: Eta i Basia bardzo dzięki
Pozdr..
24 lis 23:12
Basia:
17a+b=2
−5a−b=6
−−−−−−−−−−−−−−
12a=8
a=812 = 23
i na dobrą sprawę b nie jest Ci tu do niczego potrzebne
symetralna jako prostopadła musi mieć równanie
y = −32x+b1
przechodzi przez M(11,−2)
z tego wyznaczysz b1
24 lis 23:14
aneta:
24 lis 23:22
Eta:
Echhhhh

no jasne ,że 17−5=
12 ,a nie
8
sorry

to: y= −
32( x−11) −2
dokończ .......
24 lis 23:29
aneta:
1 1
y= −1 −− x +12−−
2 2
Czy tak
24 lis 23:39
24 lis 23:44
Basia:
y = −32x+b1
−2 = −32*11+b1
b1 = −2+332 = −4+332 = 292 = 14,5
y = −32x+292
24 lis 23:45
aneta: Duże dzięki
24 lis 23:47