pomocy
Anulka1990: Boki trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2. Wyznacz długość boków tego
trójkąta,wiedząc,że obwód jest równy 24
24 lis 09:49
Karolina: oznacz boki a, a+r, a+2r
zastosuj twierdzenie Pitagorasa i wzór na obwód trójkata
24 lis 10:58
wx99: albo prościej, wiemy że obwód to suma kazdego boku trójkąta więc:
OB= (a + b + c) = x + (x−2) + (x−4)
24 = x + x − 2 + x − 4
24 + 2 + 4 = 3x
3x = 30 /3
x= 10 jeden bok
x2= 10−2=8 drugi bok
x3= 10−4=6 trzeci bok
Szukane boki mają kolejno długości, 6, 8, 10.
24 lis 12:26
Anulka1990: dziekuje
25 lis 08:58