lb
KM: A taki szereg?
Zbieżny?
24 lis 21:05
Jack:
przychodzi Ci do głowy jakies kryterium?
24 lis 21:46
KM: W zadaniu mam, że muszę skorzystać z porównawczego
24 lis 22:12
Basia:
jest rozbieżny, ale dowód z logarytmem naturalnym to makabra
nie miało tam być logn (czyli logarytmu dziesiętnego) ?
25 lis 07:01
Basia:
poza tym to musi być ∑n=2.... bo 1*ln1=0
25 lis 07:03
Basia:
nie taka makabra jak myślałam
| | 1 | | loge | | 1 | |
∑ |
| = ∑ |
| = loge*∑ |
| |
| | nlnn | | nlog10 | | nlogn | |
| | 1 | |
dowód na to, że ∑ |
| jest rozbieżny znajdziesz w każdym podręczniku analizy |
| | nlogn | |
(no prawie każdym)
długi jest i niewdzięczny do pisania, spróbuj znaleźć
25 lis 07:13