matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 17.11.2010
Zadania
Odp.
0
KM:
Obliczyć
1−i
√
3
(
)
3n
2
8
KM:
LICZBY ZESPOLONE
Może ktoś sporawdzić równanie:
iz+(2−10i)z=3z+2i
5
Tomasz:
Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadanka..
1
ziga:
Z jednego okna latarni morskiej widać kuter pod kątem 10(stopni),a z drugiego, położonego 4 m wyżej − pod kątem 11(stopni). Oblicz odległość kutra od latarni.
3
werka:
Drut o długości 8 m podzielono na 2 części. Jedną zgięto w kwadrat, a drugą w okrąg. Przy jakim podziale drutu suma pól kwadratu i koła ograniczonego otrzymanym okręgiem jest
13
Julka:
Jak zapisać to w postaci iloczynu? x
2
− 5x
4
=
6
Kacper:
Potrzebna pomoc w wytłumaczeniu krótkiego zadanka.
3
dili:
jeszcze raz prosze o pomoc
rozwiązać nierówność −5x
3
+19x
2
+38x−40<0
3
Karlo:
Wykorzystując nierówność trójkąta, udowodnij, żę przyprostokątna w dowolnym trójkącie prostokątnym jest krótsza od przeciwprostokątnej.
1
konrad509:
Ile różnych liczb czterocyfrowych nieparzystych, w których wszystkie cyfry są różne, można utworzyć z cyfr 1,2,3,4,5,6,7
1
Jarek:
Jak to coś rozwiązać? (Próbowałem na podstawie przykładów/ćwiczeń, ale nic z tego nie wszyło) (x
2
+3x)(x
2
+4)(x
2
+4x+4) = 0
7
Julka:
z jakiego wzoru trzeba tutaj skorzystać? ( 2a + b +3 {2} )
2 =
3
halina:
w trójkacie prostokatnym jedna przyprostokątna ma dlugośc 2cm przeciwprostokątna zas 2
√
5
. znajdz wartośc trygometryczną kata ostrego leżacego naprzeciw krótszej przyprostokątnej
1
halina:
dane sa zbiory a=1−
√
6
b=1+
√
6
oblicz
1
Magda:
wczoraj na lekcji matematyki obecnych było 8 razy więcej niż nieobecnych. Dzisiaj nie przyszło jeszcze dwóch uczniów i nieobecni stanowią 20% uczniów obecnych. Ile jest uczniów w klasie?
14
halina:
zapisz wyrażenie Ix−5I−IxI+2Ix+5I w najprostszej postaci jeśli wiadomo ze XE(0:5)
5
Julka:
Znowu mam problem . Jak zapisać to w postaci iloczynu?
1
halina:
√
1 25/144
:
√
16/81
7
halina:
(3
4
*3
(
−5)*3
0
)
2
pod kreską ułamkowa jest 3
2
3
dili:
rozwiąż nierówność: 5x
5
+3x
4
−5x−3<0 byłabym wdzięczna gdyby ktoś zrobił to krok po kroku bo już w dzieleniu wielomianu się gubię
2
werka:
Wie ktoś może jak obliczać zadania optymalizacyjne? Szczytowa ściana strychu ma kształt trójkąta równoramiennego o podstawie 4 m i wysokości 4 m.
8
Julka:
dowiedziałam sie przed chwilą o pracy domowej . Błagam pomocy to jutro sprawdza na ocene~~!> :
3
zuziax:
x
2
≤
1
x
0
Alex:
Błagam zróbcie ten przykład tak mi na tym zależy
3
ysiulec:
Witajcie,
3
jay:
−3x
x
2
+3
<2
5
Mela gg:7485568:
Wykaż: cos2x = 2sin
2
x−1
2
alicja:
Ostatnie zadanie i sie zacięłam
Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami. Jaka jest najbardziej prawdopodobna różnica między
1
atex:
1
√
x
(
√
(1+
)+1)
x
3
ziga:
Rozwiąż trójkąt prostokątny ABC, mając dane: a) a=40, α=30
4
Alex:
Jak jest dziedzina tych wyrażen? I dlaczego
6
Drognar:
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje resztę 8, a przy dzieleniu przez (x+1) daje resztę −4. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian x2+3x+15. Nie wiem co z
2
Ola:
W(x0= 8x
5
−12x
4
+14x
3
−13x
2
+6x−1
2
jay:
4x− 1
x+ 2
≥3
0
:):
π
y=|
|
4−arctg|x|
3
Klaudia:
dana jest prosta l o rownaniu y=1/2x+7 i punkt P(4,−3). Prosta k prostopadla do l i przehodzaca przez punkt ma wzor; jaki
7
nUmer:
Hej! Mam do obliczenia dziedzinę funkcji, która przedstawia się następująco:
3
Tom:
Oblicz: (
√
6
+
√
2
)
2
+(
√
6
−
√
2
)
2
6
jay:
rozwiąz nierówność
2x−3
x
2
−4
≥0
0
n
lim =
|1+ni|−|2n−i|
n
−
>
∞
14
STUDENT:
Prosze o pomoc w granicy
mam kolosa jutro
1
angela20:
wykres funkcji kwadratowej f(x) = 2(x−1)
2
−4 nie ma punktów wspólnych z prostą o równaniu: a. y= −5
1
Robek:
Plaszczyzny π
1
i π
2
sa do siebie rownolegle A,B ∊ π
1
|AC|=37cm |BD|=125cm. Rzut prostokatny odcinka AC na jedna z danych plaszczyzn ma dlugosc 12 cm. Oblicz dlugosc rzutu
3
Zakłopotany:
Przedstaw w postaci iloczynu:
1
beti.:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 cm i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
1
Wiola:
Miara największego kąta w trójkącie jest dwa razy większa od miary jego najmniejszego kąta. Oblicz długości boków tego trójkąta, jeżeli są one kolejnymi liczbami naturalnymi.
2
jola55:
pierwiastkiem równania x
2
+bx+c=0 jest liczba 7. Drugi pierwiastek istnieje i tez jest liczba całkowita. liczba c jest równa?
0
Suddenly:
Kompletnie nie mogę tego zrozumieć
a) sin(x−π4)* cos(7x−π12)=0
5
Pomóżcie!!:
log
1
/2(2x−4)=−1
1
jabłko:
mogę prosic o wskazówkę ? rozwiąż równanie 9x
2
+2
√
5
=3(2+
√
5
)
1
Pomóżcie!!:
log
3
x=4
1
tn:
które będzie większe p(7) + p(10) czy p(3) + p(19)
2
Ferdynand:
1
Rozpisze mi to ktoś krok po kroku |x|≤
|x|
Pasuje mi tu x∊(−1;1),x≠0, ale nie bardzo kumam jak to obliczyć?
3
BoBeK ^^:
Funkcja określona jest następująco: Każdej liczbie rzeczywistej dodatniej przyporządkowujemy odwrotność tej liczby.
2
Emil:
podaj pierwiastki wielomianu i określ ich krotność w=(x+1)
5
+(x+1)
4
3
Michał:
−3√75 + 3√48 + √27 = 0
2
cykorek matematyczny:
2
ja 100:
kto pomoze
2
woyytas:
znajdz wspolczynniki b i c wiedzac ze wielomian W<x>= x
3
+bx
2
+ cx + 6 jest podzielny przez wielomian P<x>=<x−2><x−3>
12
M4ciek:
Sprawdz tozsamosc : sin3x = −4sin
3
x + 3sinx .
2
enter:
jak rozłożyć na czynniki następujące wielomiany: a) 4x
3
−8y
3
6
jola55:
wskaz funkcje kwadratową, której miejsca zerowe to −2 i 3. odpowiedzi:
2
pietrowicz:
:::rysunek::: Wyobraź sobie, że rzucasz monetą tak długo, aż wypadną dwa orły, niekoniecznie kolejno. Jakie
0
misia:
suma jednomianów (3a−2x)
2
−(5ax+2a)(2a−5ax)=?
2
ilak:
wARIACJE−ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9 } losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry,a następnie zapisujemy je w kolejnosci losowania tworząc liczbę trzycyfrowa.Ile mozna w ten sposób
1
Kinga:
Uporządkuj rosnąco wielomian W(x), a następnie podaj jego stopień i wypisz jego współczynniki jeśli:
2
agoro:
suma dwóch liczb wynosi 16 a suma kwadratów tych liczb jest równa 136 oblicz te liczby
1
bakłażan:
liczby 3,7,x−11 w podanej kolejności są pierwszym , drugim i trzecim wyrazem ciągu arytmetycznegi liczba x jest równa
1
zico:
x
2
+ y
2
+ 2x+ 8y−32=0 znalesc srodek okregu i promien
2
gosieg:
Mógłby ktoś to sprawdzić? Bo nie wiem czy dobrze wyszło... Wyznacz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB, gdy A(−3,−4) B(5,2).
7
(x
2
−2)
|
|≤1
(x
2
−4)
2
jola55:
x
3
−4x
2
−2x+8
Dziedziną funkcji f(x) =
jest:
9−x
2
0
Anulka1990:
http://matematyka.pisz.pl/forum/64998.html help kto to mi zrobi albo wytłumaczy?
1
macokk:
najmniejsza wartość funkcji f(x)= x
2
+5x−1 w przedziale <−1,0> wynosi
2
Anulka1990:
jeżeli do pewnej liczby dodamy jej sześcian, to otrzymamy liczbę trzy razy większą od sumy kwadratu tej liczby i liczby 1. Znajdź tę liczbe. jak to zrobic
0
Adam:
Czy jak mam takie działanie:
2
goryll:
okrąg opisany jest równaniem x
2
+y
2
+6x−4y−12=0 promień tego okręgu ma długość
4
karolajn:
|x+2|+3=4
0
kamil:
Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu wynosi 54cm
2
Objętość tego prostopadłościanu jest równa
0
asia21:
Moglibyście mi wytłumaczyć wartość bezwzględną?Z góry dzięki
0
Anna:
9
gooocha:
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru k równanie (k−1)x
2
+ 2kx − k − 1 = 0
33
Agulaa:
y=4
3
√
ctg
2
x
+
3
√
ctg
8
x
2
gosieg:
Dany jest okrąg o równaniu (x−1)
2
+y
2
=4. Wyznacz punkty wpólne okręgu z osiami układu współrzędnych. Bardzo proszę o pomoc, bo w ogóle nie rozumiem tej geometrii analitycznej
1
Anulka1990:
podaj liczbe rozwiązań równania a)x
3
=27x
17
kagarolinka:
Witam forumowiczow
mam taki oto problem. Niestety nie umiem rozwiazac tych nierownosci. Czy moglby mi ktos pomoc? Bylabym niezmiernie wdzieczna.
0
Jon:
(
√
2
+3)
3
Oblicz.
8
ilak:
ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych ?
6
Natalia:
hej
mam prozźe czy ktos moze poswiecic mi chwilke i wytlumaczy wyrazenia wymierne jak sie roziazuje itp
Np. mam wyzazenie i mam podac jego dziedzine i je uproscic
2
kuba:
|2|x|+3|<=5
16
Agulaa:
Pochodna funkcji
15
Leżę i kwiczę:
Mam tu kilka zadanek, proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie. Mi niestety nie udało się zrobić tego poprawnie samemu....
6
Anulka1990:
wyznacz wartość b, dla której równanie 2x
2
+bx+3=0 ma dokładnie jeden pierwiastek jak to zrobic
1
balrog:
Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 15. Jeśli zmieniamy miejscami cyfrę setek i cyfrę jedności, to otrzymamy liczbę o 396 większą. Znajdź tę, liczbę, jeśli wiadomo, że cyfra
2
Anulka1990:
wskaż zbiór rozwiązań równania U{ x+1 }{ x−2)=4 jak to obliczyc
za x podstawiam te liczby z odpowiedzi czy jak
4
Anulka1990:
Dane jest równanie (x−1)
2
(x
2
−4)=0 oblicz i Wskaż poprawną odpowiedź .
0
dero2005:
1
3
√
1
+
3
√
2
+
3
√
3
0
oliwka:
0
siwa:
Przekątna kwadratu jest o 4 dłuższa od boku tego kwadratu Oblicz a)długość boku tego kwadratu b) Obwód okręgu wpisanego w ten kwadrat c)pole koła opisanego na tym kwadracie
0
siwa:
Kąt rozwarty o bokach długośći 2
√
3
i 4
√
3
ma miarę 120 stopni Oblicz pole i obwód tego równoległoboku
0
siwa:
Podstawy trapezu równoramiennego maja długośc 6 cm.i 12 cm a ramię jest nachylone do dłuższej podstawy pod katem 45 stopni Oblicz obwód i pole trapezu
1
siwa:
Romb o kacie ostrym 60 Stopni jest opisany na okręgu o promieniu 6 Oblicz pole tego rombu?
4
głupek ;(:
co ja mam z tym dalej zrobić
1
siwa:
Chodzę do 2 letniego Lo i mam teraz pola czworokątów mam kilka zadan mogę prosic o ich rozwiązanie............ Bok Rombu ma długosc 5 a suma ich przekątnych wynosi 14 oblicz długosc
11
Dominika:
Aaaa >.< Dwadzieścia zakładek ze stronami z zadaniami, 3 otwarte skrypty w pdfie i dalej nie kumam. Może ktoś mnie poratuje dwa dni przed kolokwium? D:
2
akrol:
dla jakiej wartości a układ ma rozwiązanie niezerowe? liczę i nie wychodzi mi wcale...
0
Suddenly:
Kompletnie nie mogę tego zrozumieć.
a) sin(x−
π
4
)* cos(7x−
π
12
)=0
2
karola:
1
1
2x
4x
3
8x
7
−
−
−
−
=
1−x
1+x
1+x
2
1+x
4
1+x
8
0
grander:
Jak to się robiło na proporcje z tymi bo mam kłopot z ty zadaniem
?
1
Ania:
Napisz wzór funkcji liniowej a) równoległej
6
Gumijagoda:
nie mam pewności czy to właściwy dział ale na szybko potrzebuję wyliczyć f ze wzoru :
1
kaska:
n+2
Liczba x=
jest liczbą całkowitą. Ile jest liczb naturalnych spełniających warunki
n
zadania ?
14
Bezradna z fizyki:
mam problem(jak zwykle
) z tymi dwoma zadaniami z fizyki: 1)Oblicz, jak długo będzie spadał kamyk z budynku o wysokości 10m. Zakładamy, że ruch kamyka
0
karola:
Wykonaj działanie :
3
Łucja102:
prosze o pomoc jak wyznaczyc miejsce zerowe? f(x)=
√
x−2
*
√
x−4
0
Diego:
Naczynie o podstawie trójkąta równobocznego (dł. boku zewnętrznego a= 1m, grubość ścianki naczynia b= 10mm, a wysokość całego naczynia h= 3m) wypełniono wodą (do pełna).
0
damian:
Jądro atomu złota ma ładunek elektryczny n razy wiekszy od elementarnego. Na jaką najmniejszą odległość mogłaby sie zbliżyć do jądra atomowego złota cząstka α poruszająca sie z prędkością
17
MARTA:
Pomóżcie... ; /
0
Ania :
Dany jest wykres funkcji wykładniczej f(x)= (
1
3
)
x
Naszkicuj wykres funkcji g(x)= − f (x − 1)
0
M4ciek:
12
kuba:
|x
2
+2|<=3
1
qqq:
Przy okrągłym stole zasiada losowo 8 osób, a wśród nich rodzice z dwojgiem dzieci. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że dzieci usiądą bezpośrednio między rodzicami?
3
ilak:
ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 5 utowrzonych z cyfr 2,3,4,5 jesli cyfry nie moga sie powtarzac?
0
xxx:
W trojkacie prostokatnym krotsza przyprostokatna ma dlugos 6 a jeden z katow jest rowny 60 stopni. Oblicz dlugos okregu wpisanego w trojkat
1
Diego:
:::rysunek::: Zadanie:
4
gregor:
Proszę o pomoc !Suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny wynosi 65 Jeśli do środkowej liczby dodamy 10 to powstanie ciąg arytmetyczny Znajdż te liczby
1
Ruda:
3 do
1
8
* 12 do
3
4
:
√
8
7
gregor:
określ zb wartości i przedziały monotoniczności funkcji f(x)= −2x
2
+ 3
3
ziga:
Wyznacz miarę kąta ostrego α, jeśli :
3 − sinα
1
a)
=
5
2
b)sinα=
√
3
cosα
2
Emil:
co trzeba zrobis aby postać 5
17
−5
16
doprowadzić do 5
16
*4
6
gregor:
W(x)=28x
8
− 14x
6
+7x
4
6
vertical:
Czy dobrze zrobione? http://images41.fotosik.pl/387/40cf7380bae3dedemed.jpg
1
terminex:
Zad 1. Rozpuszczalność azotanu (V) potasu KNO
3
w temperaturze 50℃ wynosi 85 g. Oblicz, ile gramów tej soli można rozpuścić w 1 dm
3
wody o temperaturze 50℃.
2
KASIAAA!:
Pomożecie ?
1
Anulka1990:
Z talii 52 kart losujemy jedną kartę.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wybrano asa lub jednego kiera.
1
Anulka1990:
W pudełku są 2 kule białe i 3 zielone.Losujemy jedną kulę, odkładamy ją na bok, a następnie losujemy dtugą.Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kul dokładnie jedna jest
0
Anulka1990:
Ze zbioru liczb {0,1,2,3,4,5,6} losujemy bez zwracania dwa razy po jednej cyfsze.Oblicz ile jest liczb dwucyfrowych(których cyframi dziesiętnymi oraz jednostki są kolejno wylosowane
1
Mariusz:
Mam do rozwiązania 3 zadania i nie wiem KOMPLETNIE jak sie za nie zabrac ktos moze cos wie
23
geek:
−10
podaj argument dla których funkcja y =
+5 osiąga wartości niedodatnie.
x−5
3
Patrycja:
stosunek dwóch pól kół jest równy 4. wynika stąd że promień większego koła jest większy od promienia mniejszego koła o :
3
Monia:
Zad1
4
Jasio:
Potrzebuje pomocy z następujących zadaniach:
0
pomożecie,bo nie umiem:
:::rysunek::: mam takie: ''p'' oznacza pierwiastek
4
Patrycja:
funkcja f(x) + (−m−3)x
2
− 15x + 1 osiąga wartość największą dla m =
1
Jon:
Dana jest funkcja f(x)=2x
2
−8x+1. Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli.
2
kaska:
proszę o pomoc.
liczba a= 9
log
3
4
jest równa :
2
Ulf:
Na egzaminie student losuje 4 pytania z zestawu 45 pytań. Jeśli odpowie dobrze na 4 pytania, orzymuje ocene bdb, jeśli na 3 pytania − db, jeśli na 2 pytania − dst. Jakie jest
3
bartosz:
W pudełku mającym kształt walca można zamieścić trzy piłki tenisowe o średnicy 6,4 cm każda. Czy pole powierzchni bocznej tego pudełka jest wieksze od 3 dm
1
Anulka1990:
Z wierzchołka pewnego wielokąte można poprowadzić 15 przekątnych.Oblicz sumę miar kątów tego wielokąta. Jak to obliczyć
6
marcin13519:
Rozstrzygnij, czy trójkąt o podanych długościach boków są podobne:
3
KarolaG:
Dane są wielomiany: P (x) = (2x+1)
3
0
marcin13519:
Rozstrzygnij, czy trójkąty ABC i DEF są podobne, jeżeli:
9
Karolcia:
y=
√
2+log
1
3
(2−x)
+
1
(x−3)
1
KarolaG:
Trójkąt ABC ograniczony jest prostymi: y= 2x − 2
1
Agulaa:
proszę aby ktoś rozpisał mi ten przykład krok po kroku bo w ogóle go nie potrafię rozwiązać polecenie to "oblicz pochodną funkcji "
8
Angelaaaa:
a) (2x−3)(x+5)−2(x+1)(x+3) b) 3(x−4)(x+1)−(2x+3)(2−x)
2
help ;/:
jak obliczyć długość fali dla barwy fioletowej = 10,4 jeżeli Po= 124,5 wynik w mikometrach ...please
////////
1
faza:
kulę o promieniu równym 10 cm przecięto płaszczyzną odległą od jej środka o 5 cm.Oblicz promień przekroju
2
Ulf:
Ze zbioru licz 1,2,3,...,10 losujemy bez zwracania dwie i od pierwszej odejmujemy drugą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że otrzymana różnica jest większa od 2.
3
Oki:
y = |x
2
− 4| − x
15
Julka:
Mógłby mi ktoś pomóc, tylko jak to rozpisać. Bo w ogóle tego nie rozumiem.
1
Ulf:
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że na przynajmniej jedej z kostek wypadła liczba większa od 4.
10
Marzena90:
1. Wyznacz dziedzinę funkcji
7
Karolcia:
wyznacz dziedzine funkcji. y=log
3
(7x−x
2
)
2
Julia:
1 − x
3
= jak to się podstawia?: C
1
Mateusz:
Prosi się któregoś z moderatorów o zablokowanie uzytkownika
milena0310
za spam w poscie tu:
3
magda:
W graniastoslupie prawidlowym trojkatnym plaszczyzna przekroju zawierajaca krawedz boczna i wysokosc podstawy jest kwadratem o polu 36 cm ².Oblicz objetosc tego graniastoslupa
0
magda:
W graniastoslupie prawidlowym trojkatnym bok podstawy ma dlugosc rowna √2dm.Przekatna jednej sciany bocznej tworzy z druga sciana boczna kat 30 stopni.oblicz objetosc tego graniastoslupa
0
magda:
Podstawa graniastoslupa jest trojkatem prostokatnym w ktorym przeciwprostokatna ma dlugosc 8 cm a jeden z katow ostrych jets rowny 30 stopni.Powierzchnia boczna tego graniastoslupa po
0
magda:
W prostopadloscianie przekatne scian bocznych wychodzace z tego samego wierzcholka tworza kat 50 stopni a ponadto kazda z nich ma dlugosc rowna 5dm.Oblicz pole powierzchni bocznej i
0
magda:
do pojemnika w ksztalcie graniastoslupa prawidlowego czworokatnego o wysokosci 6dm wlano 100 litrow wody ktora wypelnila ⅔ objetosci pojemnika.Oblicz dlugosc krawedzi podstawy tego
3
Julia:
8x
3
− 125 =
10
Miki:
wyznacz dziedzine funkcji
y=
√
3
2
x
−3
x
+
1
+ log (x
2
+4)
2
dmk:
Udowodnij równość: n
2
AQda:
jak wyprowadzić wzór na okres drgań w ruchu harmonicznym prostym?
13
luki:
y=
x
2
+1
x−1
9
chomik:
jak rozwiazać nierówność
x
2
+3
>1
x
2
−x
5
Ania:
Znaleźć funkcję odwrotną do podanej:
7
dmk:
Mam takie zadanko, proszę o pomoc, wskazówki. Chodzi o to żeby zwyczajnie coś podstawić po n ? I napisać L=P ?
3
niki:
Przekatna przekroju osiowego walca nachylona jest jest pod katem 45 stopni do podstawy walca. Przekroj osiowy ma pole 100. Oblicz objetosc walca.
5
jagoda:
Oblicz
81
2
[(
)
−
0
,
7
5
: (1
)
3
− (0,125)
1
/
3
]
−
2
625
3
1
Adam:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, mając dane:
1
magda00:
(
2
3
−2
−2
)
−1
0
Alex:
Jeśli pewne urządzenie kosztuje c zł a koszt jego miesiecznej eksploatacji wynosi m zl to po n miesiacach ekspolatacji mozna obliczyc jego sredni miesieczny koszst (k), korzystajac ze
0
Wika:
Liczbę 49,07 zaokrąglij z dokładnością do 0,1, <−−− to mam a następnie oblicz błąd względny otrzymanego przybliżenia. <−−− to też
0
kes:
Idźcie spac ; d
3
kes:
Zamień na ułamek zwykły 2,1(4)
16
Eta:
zadania dla
Godzia
3
Robek:
suma n poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego gdzie n≥1 wyraza sie wzorem S
n
=n
1
−5n. Oblicz roznice tego ciagu
1
Wojtek:
Mam do policzenia ciąg an = n − 3√n3 − n2 jak może mi ktoś pomóc to byłbym wdzięczny.
3
kuzynka:
Może ktoś ma pomysł na obliczenie wartości wyrażenia: log
2,5
6,4− 2 log
2,5
10− log
2,5
0,4 ?
6
szyszka:
Mamy 2 urny z kulami. W pierwszej znajdują się 2 kule czarne i 2 zielone. W drugiej3 biale, 4 czarne i 1 zielona. rzucamy moneta: jesli wypadnie orzel, to losujemy kule z pierwszej urny
16
Marcin92:
Poddaje się, mam jutro poprawę sprawdzianu, a w pierwszym terminie było takie zadanie. wg. mnie było źle rozwiązane na lekcji. Może Wy wiecie jak to zrobić.